amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Wednesday, December 26, 2012

Tips Ringkas Kereta

Untuk orang yang tak tahu pasal kereta macam saya ni la. Tahu bawak je. Dalaman kereta tak tahu la apa jadi. Hehe. Beberapa tips saya korek daripada orang yang lebih arif:

  • Ada orang kate isi minyak kereta jangan banyak-banyak, kereta berat, nanti guna banyak minyak. Yeke. Tips jimat petrol.
Suka isi minyak penuh sebab sangat malas pergi stesen petrol selalu. Lagipun kereta saya kecil je. Hehe. Alasan.
  • Untuk kereta lama terutamanya, kalau nak tinggalkan kereta untuk tempoh yang agak lama, 'disconnect' wayar bateri kereta. Supaya bateri tak discharge semasa ditinggalkan dan mengelakkan susah nak 'start' kereta nanti.
Ooooo....
  • Kalau nak 'jump' kereta, (kereta tak boleh start), pastikan connect jumper (pada kereta lain) dengan betul: negative dengan negative dan positif dengan positif (merah-merah, hitam-hitam). Terbalik connection akan merosakkan kereta.
Pengalaman kena 'jump' kereta sebab pergi shopping terlupa nak tutup lampu kereta. Hehe.
  • Nak bersihkan tayar kereta cara jimat, cuci dengan air Coke. Wah! Air Coke jadi pencuci tayar kereta.
Tips daripada MakChor saya. Ni betul-betul kedekut ni.

 
"Pengurusan menggambarkan identiti kita", kata Mak Chor la.

No comments: