amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Friday, December 20, 2013

How to Keep Food Fresh Longer in Fridge




Sususan dan cara penyimpanan makanan dalam peti ais mempengaruhi kesegaran dan tempoh tahan makanan tersebut. Peti ais terlalu sejuk tak boleh, terlalu panas pun tak jadi. Susunan pada rak pun mempengaruhi. Ini beberapa tips saya google yang agak menarik saya nak kongsikan bersama.
Sumber: www.which.co.uk


Top fridge storage tips

Chill food in the fridge to help it last longer
The average household shells out £480 a year on food that ends up in the bin. Making your food last longer in your fridge will help you to avoid waste, shop less and slash your grocery-shopping bill.
In this guide we reveal our top tips for extending the life of your groceries. But if you don't think your current refrigerator is up to the job, head straight to our fridge and fridge freezer reviews to see which models we recommend for keeping food fresher for longer.

Keep food fresh in the fridge

Chilling food helps prevent harmful bacteria, such as salmonella and listeria, from multiplying to dangerous levels and causing food poisoning. It also slows the natural deterioration of fresh meat, fish, fruit and vegetables, helping them last days longer than they would at room temperature.
Your fridge should cool food quickly to 0-5°C and keep it constantly chilled within this range, even if your kitchen heats up while you’re cooking or cools down overnight. 
To find out which fridges keep food evenly cool in fluctuating room temperatures and which models came top in our tests for chilling speed, check out our fridge and fridge freezer reviews.

Top fridge storage tips

Whatever fridge you have in your kitchen, storing food properly will help give groceries their longest possible shelf-life. We look inside a typical fridge compartment to reveal which foods you should store where.
  
1. Top Shelf - The top shelf is the warmest part of the fridge compartment and best for pre-prepared foods such as yogurt, cheese and sauces. Store cooked meat and leftovers in sealed containers on the shelves underneath. If there's space, keep milk here too – it'll keep for longer than it would in the door rack where it's warmed by hot air whenever the door is opened.  
2. Bottom shelf - This is the coldest part of the fridge, so keep raw meat, fish and poultry in its sealed packaging, or place it in sealed containers and store on the bottom shelf. Plus there's less risk of raw juices dripping onto ready-to-eat foods.
3. Salad crisper drawer - Store fruit and vegetables in the salad crisper drawer. Some come with humidity controls to retain moisture which will help certain vegetables, such as lettuce, cucumber, cauliflower, broccoli, beans, carrots and leafy veg, last longer.
4. Door racks - The temperature in the door racks can fluctuate because they're exposed to the warm air of the kitchen when the door is opened. The door racks are a good place for eggs, condiments, jam and fruit juice. A lidded compartment is ideal for keeping butter and margarine extra cold. 

How to save foods that spoil easily

Lettuce

Lettuce needs moisture to stay fresh and will quickly wilt if it dehydrates. Keep salad leaves in a loosely wrapped, perforated plastic bag to lock in moisture and allow them to breathe – most supermarket packaging is ideal, or just punch some holes yourself.
Always discard wilted leaves as soon as you spot them – they will quickly transfer bacteria that will decompose fresh leaves.

Milk

Keep milk in the main part of the fridge compartment if you have the space. When milk is stored in the door rack it’s warmed by the ambient air of the kitchen whenever the fridge door is opened.

Cucumbers

If you’ve ever wondered why cucumbers seem to turn soft and liquefied so quickly, it’s because the fridge is actually too cold – they’re best kept at 12-13°C.
Cucumbers fare better in the fridge than out in a warm kitchen. To protect them from the cold, try wrapping cucumbers in a tea towel and keep them in the salad crisper drawer. And keep them in their original shrink-wrapped plastic.

Thursday, November 21, 2013

Simple Quote

Everybody wants happiness
Nobody wants pain
But you can't have a rainbow
Without a little rain


Monday, October 28, 2013

Lepas jua

Alhamdulillah. Lepas jugak loan kereta saya. So, BGH boleh duduk kat kampung untuk digunakan oleh pewaris seterusnya. Kereta Viva je pun saya beli. Dah biasa bawa Saga, pecut kemain. Tambah lagi jalan kat Karak. Seronok la bawak laju kona kiri kanan. Tapi dah dapat kete comel nanti, kena la kawal diri sikit. Kereta ringan kan. Tak pasal-pasal terbalik pulak. Hehe. Sekurang-sekurangnya maintainenance tak membebankan..mungkin..ala tau je la kereta..ade time dia nak buat hal kan.
Braces pun dah habis bayar. Cuma tinggal bayar untuk retainer. Gigi geraham bongsu kat belakang buat hal plak. Tumbuh salah tempat..huhu..mesti kena operate ni.
Member gila shopping online. Baju tudung semua dia beli online. Patut la cantik. Hihi. Sekali minta dia share link web dia selalu visit, tak ter'visit' den. Banyak. Kalau ikut hati jiwa raga minggu pertama gaji dah kering duit dalam bank. So, kuatkan iman dan perasaan tahan diri. Hihi.

Tuesday, October 22, 2013

Petua: Cara simpan ayam tahan lama

Kami sekarang hidup tanpa peti ais. Peti ais kat rumah sewa ni hari tu tetibe rosak. Tuan rumah tak emboh beli baru. Kami pun survive beli barang dapur setiap hari untuk masak. Kak Maya bagi tips nak simpan ayam untuk beberapa hari tanpa peti ais.

Caranya~~

Ayam digaul bersama garam. Rebus bersama air, halia dan serbuk kunyit sampai ayam masak dan air kering. Setiap pagi panas semula ayam rebusan itu dengan tambah sedikit air. Boleh tahan dalam 3 hari.

Woahhh. Duduk sini baru tahu semua ini. Kwi~kwi~.

Resepi: Kuih Donut

Who says making a donut is such a hassle. Orang-orang tua selalu buat kuih-kuih ni untuk sarapan. Nak minum petang pun boleh. Kan. Kan. Kan. Asyik beli kat kedai je. Jom try buat sendiri. Percobaan...tak la lawo macam kat kedai mike punye donut ni.


Bahan-bahan:

  • 4 cawan tepung gandum
  • 3 tbs mentega
  • 2 tbs susu pekat
  • 1 tsp garam
  • 1 tsp instant yeast
  • Air secukupnya (lebih kurang 1/2 cawan air)
  • 2 cawan gula (diblend halus)


Cara-cara:

  1. Larutkan instant yeast dalam air, dan tuangkan bersama tepung, mentega, susu pekat dan garam.
  2. Campurkan air ke dalam adunan dan kacau adunan sehingga menjadi doh.
  3. Biarkan selama lebih kurang 1 jam atau sehingga doh naik.
  4. Bentukkan doh menjadi bentuk donut. (Tabur tepung atas pinggan bagi mengelakkan doh donut melekat pada permukaan pinggan.
  5. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng doh donut yang sudah agak kembang. Goreng sehingga keemasan. Angkat dan tos sekejap.
  6. Kacau donut yang sudah digoreng bersama gula.
  7. Siap untuk dihidang.

Tu diaa..pelbagai bentuk dan saiz. Tak mahir lagi nak buat doh cantik. Hihi. Gula bukan main banyak kitorang bubuh. Hehe. Don't do this at home. Selamat mencuba!


Practice makes perfect.

Monday, October 7, 2013

Allah Bersama Orang Yang Sabar


Dalam menghadapi kesusahan, sentiasa ada orang lain yang lebih susah daripada kita. Setiap dugaan yang diberi adalah ujian. Hadapi ujian itu dengan sabar. Allah bersama orang yang sabar.

Friday, September 27, 2013

Resepi: Ayam Masak Kunyit

Masakan yang agak mudah. Tak perlu santan or whatsoever.

Bahan-bahan:
5 ketul ayam
4 biji bawang merah* (*ditumbuk)
2 biji bawang putih*
5 cili padi*
1/2 inci halia*
1/2 inci kunyit hidup*
1 serai (dititik)
2 biji tomato

1 cawan air
3 tbs minyak masak
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan ayam, air, serai. Biar sampai ayam masak.
3. Masukkan tomato, garam dan masak sampai kering yang kita mahu.
4. Siap untuk dihidang.

Wednesday, August 14, 2013

Renungan

Nabi s.a.w bersabda, "Orang yang paling sabar diantara kamu ialah orang yang memaafkan kesalahan orang lain padahal dia berkuasa untuk membalasnya." (Riwayat Ibnu Abiduyya dan Baihaqi)

Thursday, August 1, 2013

Resepi: Kek Batik


Kek batik antara kek yang simple dimple tak perlu bakar atau kukus. Tapi kalau dah malas, maggie pun tak termasak *cakap pasal diri sendiri ey.huhu. Kempunan punya pasal bulan-bulan puasa ni yang memberikan semangat untuk gagahkan diri ke dapur. Hehehe.

Sumber: Homekreation
Resepi Kek Batik

Bahan-bahan:
50 g serbuk koko
100 g Milo
100 g gula
200 ml air
100 g mentega
2 biji telur
400 g biskut Marie

Gambar google.


Cara-cara:

  1. Campur serbuk koko, milo, gula dan air. Masaksambil kacau  atas api sederhana hingga sebati.
  2. Masukkan mentega dan kacau sampai mentega cair.
  3. Perlahankan api dan masukkan telur dan teruskan kacau hingga pekat dalam 30 saat dan matikan api.
  4. Masukkan biskut yang dah dipatah-patah (patah 4), kacau hingga sebati.
  5. Tuang dalam bekas dan mampatkan.
  6. Simpan dalam peti sejuk dan sedia untuk dimakan.
Resepi ni dari kakak Homecreation, tak guna susu pekat, tapi guna telur dan serbuk koko. Setakat ni alhamdulillah sedap. :)

Tips sembuhkan luka gigitan lipan

Anak saudara kena gigit lipan pulak malam tadi. Menangis dia sampai la ni. Jari bengkak. Orang kata sakit 2 hari jugak baru surut. Serangga perosak banyak keluar sebab musim panas. Yeke... 

Tips mudah sembuhkan luka gigitan lipan: 
Tumbuk biji asam jawa, titiskan air sedikit (macam nak pakai bedak sejuk), sapu pada luka gigitan. 
ATAU campur cuka dan garam, kaca sebati, sapu/ rendam luka gigitan, 
ATAU campur air minum dan garam kasar, bacakan surah Al-Fatihah 41 kali, bagi si pesakit minum air garam tersebut.

Pastikan kawasan rumah takde semak samun. Hhuhu.

Monday, July 29, 2013

Resepi: Bubur Kacang Hijau

This is one of my favourite dish. The simple bubur kacang hijau. Tak dan nak ambil gambar.

Bahan-bahan:
100 g kacang hijau
2 santan kotak (lagi sedap guna santan original)
2 helai daun pandan
Air (cukup bagi kacang tenggelam)
Seketul gula melaka
Secubit garam

Cara-cara:
  1. Rendam kacang selama 6-7 jam (terus rebus pun boleh)
  2. Rebus dalam periuk berisi air (cukup untuk kacang tenggelam), masukkan daun pandan yang dah diikat. Rebus hingga kacang empuk.
  3. Apabila kacang dah cukup lembut, masukkan santan mengikut kepekatan yang diingini. Kalau terlalu pekat, boleh tambah air.
  4. Masukkan gula melaka (potong kecil-kecil untuk mudah sebati dalam bubur). Masukkan garam.
  5. Masak sampai cukup pekat dan sebati gula dan santannya, boleh tutup api dan sedia dimakan.
Obtained from Mr Google

 Boleh tambah sagu, durian, jagung and so on lah. Nama pun bubur. Campur apa-apa pun jadi.

Tuesday, July 23, 2013

Masa Singkat

Assalamualaikum,
Hujung minggu lalu saya ke Shah Alam. Meneruskan aktiviti bulanan, jumpa doktor gigi saya. Kebetulan family datang Shah Alam juga singgah rumah Ayahchor. Dapat jugak berbuka dengan diorang. Alhamdulillah dapat belanja mak ayah adik berbuka. :D Gaji pertama.hehe. Cuma tak sempat berbuka dengan ex-housemate. Sempat bersahur je dengan diorang. Macam-macam benda nak buat bila balik Shah Alam. Masa tak mengizinkan. Sempat jugak singgah Denai Alam jumpa Kak Yus ambil baju tempah bulan lalu. Boleh lah buat jadi baju raya. Siap ada riben belakang lagi baju tu. Fesyen ape entah. hehe. Menjelang hari Ahad, rasa berat sangat badan nak bertolak ke Jengka balik. Yelah, kerja menunggu kan. Tapi takpe, kerja yang saya suka. ;) Jumpa balik budak-budak ni. Chapter makin susah, budak makin pening, saya pun makin pening. But I'll do my best for you all.

Tak sabar nak balik kampung minggu depan. Hopefully keadaan kereta baik untuk bawa balik nanti.

Friday, July 12, 2013

Part Time Job Offer at i-City

Sesape berminat nak kerja part time. Sila-sila lah cuba. Degree student kan nak cuti dah. Nak kumpul duit lebih boleh saja.

a) We are looking for 30 Industrial Trainees / Semester Break Student for our Recreation Department - Theme Park and Red Carpet (Wax Museum) on end of July 2013.
*RedCarpet feature a total of 100 wax figures of famous people from history and contemporary personalities of today under six themes namely world icons, celebrities, sport stars, world book of records, all stars cafe and interactive.* 

b) We are looking for 100 Part Timers to work for our Theme Parks:-
Terms and conditions :-• RM6 per hour for normal day and weekends.• RM12 per hour for Public Holiday.• Additional RM100 for those works 12 full days from 7 August to 18 August 13.• Total wages for working 12 full days would be RM772.• Shift hours: 9:30 a.m. to 6.00 p.m. ; 4:30 p.m. to 1.00 a.m.

Interested candidates are invited to call:- I-City Ellie: 03-5521 8878 (GL) or email: ailih.lim@i-city.my


Jangan direnung letihnya usaha, tapi renunglah manisnya kejayaan.

Thursday, July 11, 2013

Takleh Tengok Orang Senang

Akhirnya! Rumah dah ada peti ais. Balik terawikh dengan telekung bagai terus pergi rumah En Asri minta peti ais. Rupa-rupanya dia lambat hantar sebab basuh peti ais tu...awat tak habaq awai-awai. So dah boleh dah beli barang mentah untuk berbuka dan bersahur nanti. Yeay! Nasib baik kakak-kakak kat rumah semua rajin memasak. Saya goyang kaki. Haha. Tak lah. Kena la masak gak. Cuma takde la sesedap masakan depa tu. Huhuhuu.

Pasal rumah member yang kena curi masuk tu, semalam datang lagi lelaki yang diorang suspek tu. Dia berlakon konon-konon tengah racun rumput kawasan rumah diorang. Racun pe benda pagi-pagi buta. Obvious sangat mencurigakan. Repot polis pun dah dibuat. Polis datang ambil gambar kawasan rumah. Untuk repot je la kot. Tangkaplah orang tu wahai Incik polis. Tapi kitorang curiga, rasa macam tujuan orang tu bukan sahaja mencuri, tapi nak mensabotaj En Asri. Dia macam nak takut-takutkan kitorang yang menyewa dengan dia. Ish..ish..ish..mungkin orang tu kena rasuah untuk menjatuhkan orang lain. Itu lah yang kami rasa. Manusia ni, susah sangat nak tengok orang senang. Sanggup menjatuhkan orang lain. Itu la yang kami rasa. Betul ke tak wallahualam.

Student-student ni macam-macam ragam. Penat macam mana pun ajar diorang, bersengkang mata  prepare notes, lari sana-sini print assignment, bila je dapat tengok diorang jawab soalan dengan betul, hilang semua kepenatan tu. Miss harap semua berjaya, walaupun miss tak dapat hingat nama sorang-sorang, miss ingat muka korang-korang tu. Tak hantar assignment, siap la kalo jumpe kat mana-mana! Hahaha.

Rumah takde TV. Duduk bawah tempurung larr.

Tuesday, July 9, 2013

Elak Lebih Elok Dari Mengubati

Malang memang tak berbau. Semalam rumah member kena curi masuk. Duit dalam wallet beratus dengan gelang semua lesap. Kebetulan tertinggalkan beg tangan di ruang tamu. Sangat bahaya ok. Tambah lagi kawasan rumah yang majoritinya rumah bujang. Kalau kawasan rumah keluarga tu mungkin la boleh jiran tolong tengok-tengokkan. Dan nak dibuat cerita member saya suspek orang yang saya sendiri suspek. Saya rasa orang yang sama pernah datang rumah saya tempoh hari kononnya nak racun rumput. Patut la suspicious semacam rupa orang tu. Duk ngendap rumah orang. Bahaya sungguh. Kena berjaga-jaga. 

Harapkan kunci gril sahaja tak cukup, sebab kunci gril boleh ada pendua. Paling penting kunci mangga. Abang kedai kunci pun nasihatkan kunci mangga yang paling penting. Tingkap kena sentiasa kunci. Malam pasang lampu depan. Doa minta jauh malapetaka. Ya Allah lindungilah kami daripada kejahatan manusia.

Selamat berterawikh malam ini dan menyambut bulan paling mulia Ramadhan. :)

Thursday, June 27, 2013

Rumah oh Rumah

Assalamualaikum,
Jarang dah online sekarang ni. Sebabkan rumah kat sini takde internet. Rumah pun sebenarnya takde lagi! Wahwah. Masih tumpang rumah kawan. Ada satu rumah mungkin akan kami sewa tapi jauh sikit dari kawan-kawan. Takpelah. Kawasan perumahan tu pun nampak selamat. Kawasan kuarters perguruan. Kebanyakan yang duduk situ pun keluarga. Nasib baik saya ada transport. Kalau takde susah jugak nak tumpang orang. Tempat makan yang best?? Masih mencari. Harga makanan sama je macam kat Shah Alam. Sewa rumah, lagi mahal dari Shah Alam ok! -_-"

Minggu ni balik kampung. Tak sabarnyer!! ^_^

Sunday, June 16, 2013

Memori ke Jengka

Alhamdulillah. Ke Jengka juga saya. Rezeki mengajar. Semoga saya dapat menabur bakti sepenuhnya nanti. Kekuatan daripada sokongan keluarga dan kawan-kawan. Juga sokongan daripada seorang insan yang saya kenali 2 tahun lepas memberi saya kekuatan dan menjadi lebih matang. Sahabat yang pernah saya cintai sepenuh hati. Banyak pengalaman pahit manis bersama. Memori-memori ketawa gembira masih tidak lekang dari ingatan. Pengalaman lalu mengajar saya banyak perkara. Mengajar saya untuk lebih bersyukur. Mungkin sebelum ini saya terlalu angkuh hinggakan tidak sedar akan keangkuhanku itu memberi penderitaan kepada orang lain. Tuhan sedang menguji. Kesedihan mendekatkan kita denganNya. Sesungguhnya cintaku ini untuk Allah, Rasulullah, ibu dan ayah.

Thursday, June 6, 2013

Doorgift - Paper Bag

Wedding. Doorgift berbentuk paper bag semakin mendapat perhatian, disebabkan kos rendah dan pada masa sama, 'cute'. Tambah design sikit lebih 'cute'!

Paper Bag 

Rujukan: ourstoryourjourney

Harga: RM0.11/pc
Alamat Lokasi: Wakim Plastic Industry Sdn Bhd, No. 55B-4, Lorong Raja Bot, Kampung Baru, 50300, Kuala Lumpur, Malaysia.


Hiasan Paper Bag
Bagi hias sikit.

Baking Paper Case





Goodie bag with pompom flower
 




Perubahan

Kat tv tengok Celik Hati tv9. Landing depan tv malas nak reach kontrol tukar channel. Best jugak rancangan ni. Rancangan tersebut sekarang tengah berdiskusi tentang perubahan. Setiap manusia melakukan kesilapan. Sebab tu lah Allah SWT membuka pintu taubat dan menerima taubat hambaNya yang ikhlas. Kita jangan berhenti menjadi lebih baik. Ada masa kita leka, ada masa kita lupa. Belajar dari kesilapan lalu.

Masa depan kita adalah pilihan yang kita buat hari ini. Bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang. Ubat itu pahit, tapi ubat itulah yang terbaik.

Mahu balik kampung esok. Jumpa Irdina dan Insyirah. :D

Thursday, May 30, 2013

Luka Pada Tangan

Dr Mandy: "Love is like luka pada tangan. Luka akan sembuh satu hari nanti. Kepantasan sembuh tu depends pada imunisasi masing-masing."

BM beliau berterabur. Hiuhiu~ Harap-harap imunisasi saya tinggi. :)

Monday, May 27, 2013

Jangan Putus Asa

Seronok tengok kawan-kawan dah selamat berkahwin. Bila la masa saya. Sabar ye Zaidatul. Mungkin akan ada yang menyusul. InsyaAllah.. Siapa tak terkenang. Yakin dan percaya kepada tuhan memberi kekuatan untuk saya terus bergerak. Dan yang penting sekali, menghargai saudara sekeliling. Jangan putus asa, teruskan berdoa dan menabur bakti. :)

Tuesday, May 21, 2013

Masuk Bengkel Kali Ke-3

Dah macam aktiviti mingguan pulak. Ni kali ke-3 BEGEH saya masuk bengkel. Kipas jem lagi sekali. Kali ni nasib baik tak masuk federal highway lagi. Nak keluar traffic light kawasan rumah pun temperature dah naik paling tinggi. Sementara tunggu cool down balik, lepak kat rumah buat bunga kertas banyak-banyak. Hasilnya,


Tadaaa!




Taman bunga di atas katil. Wih~wih~

2 jam kemudian. Call Makwe tanya pendapat, dia kata try isi air. Apoi pun kata try isi air. Takut bocor. Tengah-tengah isi air, datang sorang abang ni dari mane entah. Dia cek-cek kan, katanya mungkin water pump tak berfungsi, sebab air radiator tak kering pun. Dapat la nombor kedai kereta kakak ipar dia di Seksyen 24. Oleh kerana seksyen 24 agak jauh, Emi dan Ada temankan saya hantar kat bengkel yang biasa pergi tu. Sekurang-kurangnya pak cik tu dah tahu kisah kereta saya ni. Tapi esok baru boleh ambil. Cuti 2 hari. Yeay!

UPTA hari ni nasib baik budak present je. Tak yah buat eksperimen. Alhamdulillah. :D

Sunday, May 19, 2013

Terus-terang

Akhirnya, terlaksana appoinment dengan Dr Mariati. Dia kata braces dah tak lame dah. Beberapa bulan lagi akan dibuka. Yeay! Rasa nak bayar lump sum terus baki untuk braces ni. Seperti biasa kawasan Jakel tu sentiasa nak ramai orang. Tambah lagi UiTM tengah konvo sekarang. Kebanyakan Mak Ayah akan singgah ke Jakel yang sentiasa ada tawaran. Tak pernah takde banner tawaran kat bangunan tu.

Sampai rumah Mira dan Aimi ajak keluar. Sekali dengan kawan Aimi masa degree dulu, Ain. Depa sume Kelantan. Blurr jugak saya. Kelantan pekat kot. Ada boleh tangkap, ada yang tak paham sebutir pun. Hehe. Kitorang gi OU. Dan-dan waktu tu kasut saya nak koyak pulak bahagian tumit (seperti biasa). 'Terpaksa' la cari kasut baru. Body shop pula tengah sale, kebetulan saya memang nak cari perfume, perfume dah habis, duk pakai perfume sampel sekarang ni. *sadis. Last-last saya paling banyak shopping. Kasut, t-shirt, perfume, body mist. Aimi banyak beli kat Body Shop sebab dia giler kan Body Shop. Ain tak tercapai objektif sebenar. Dia nak beli baju kemeja, last-last habis kat body shop juga. Hehe. Ada perfume Body Shop for men tu, wangi, tapi tak sale pun, mahal pulak tuh! Tak mampu. Takpela. Untuk hantaran baru beli. Hehe.

Malam tadi tidur tak nyenyak, dibawa oleh persoalan yang banyak kemungkinan jawapan. Ditambah cuaca panas. (*_*)

Thursday, May 16, 2013

Pengalaman Stranded

Pagi semalam sangat adventorous. Bertolak pergi kerja macam biasa. Pukul 7 bertolak. Ok. Kereta kancil macam biasa bawa. Tapi kali ni tiba-tiba kipas rosak. Ok. Dengan harapan petang nanti baru pergi hantar bengkel. Degil la saya bawa pergi kerja juga pagi tu. Seperti biasa, lepas tol Subang, jalan jem. Oleh kerana kipas rosak, kalau kereta tak bergerak tapi enjin still on, temperature akan naik dengan mendadak. Then, temperature naik la sampai 'H' kot. Tiba-tiba saya tengok bonet depan dah berasap. Wohhhoo. Terus berhenti kat tepi (nasib baik memang berada di lane tepi). Jadi la saya blok kereta-kereta lain di Federal highway. Jadi la one of reasons jalan bertambah jem di lebuhraya persekutuan untuk pagi itu. Tunggu la sekejap nak bagi temperature turun. Orang kiri belakang duk tengok pehal kereta ni berhenti. Then nak try ON balik kereta tak dapat. Sudah~ Dengan ayunya berbaju jubah keluar kereta bukak bonet tengok what happened to the batery. Ok. Wayar atas bateri tu dah tertanggal. Usik-usik kasi sangkut sikit. Try balik alhamdulillah dapat. Malunyer dengan kereta lalu-lalang (tengah sesak jem). Temperature separuh, try la gerak sikit-sikit. Dah lepas federal, masuk Subang berhenti kat Inti College sebelah bus stop. Berhenti sebab temperature naik dan roundabout kat depan sangat sesak. Takut heat naik tinggi tak sempat nak berhenti. Tunggu lama sikit, ON enjin, tak dapat jugak. Lagi! Keluar dengan konfiden bukak bonet tengok bateri. Wayar atas dan bawah putus. Sudahhhh! Tak tahu mana nak sambung wayar bawah dia tu. Ok. Buntu. Orang-orang kat bus stop duk tengok je. Argh..dah tak kesah dah. Tak tahu nak call sape, last-last call abang. Paksa jugak dia datang walaupun dari Rawang. Rasa nak nangis je duk sorang kat situ. Bukan nak nangis. Dah nangis dah pun. Macam orang putus cinta kat bus stop. Hihi.

Sementara tunggu dia, alhamdulillah ada McD kat tepi, gi la duduk situ. 2 jam duduk situ. Pastu call kacau semua orang, mak, ayah, akak, ada, emi. Tengah-tengah muka stress dengan burger depan mata tak ada selera nak makan, datang pulak mamat 2 orang duk meja sebelah. Pastu laki tu, nama dia Lan, tanya tak makan ke burger tu. Of course la tak makan. Tak nampak ke?? Pastu dengan tak semena-mena saya tanya diorang ada tak bengkel kereta kat area tu. Diorang pun pelik. Nape pula perempuan ni tanya soalan camtu tetibe. Haha. Diorang pun tak tahu sebab diorang bukan duduk area tu. Pastu yang si Lan ni nak bersembang pulak. Tanya kerja mana semua. Saya dah la tengah kebingungan sorang-sorang jawab je la soalan-soalan dia tanpa penapisan. Haiyooo. My bad. Boleh pulak terang tang tang tanya dah nikah ke, ke tengah tunang. Pastu dengan selamba dia bagi kertas resit yang dah berlipat dan sebatang pen, suruh saya tulis nombor tepon, pastu dia lari pergi mana entah. Saya tulis 0 je. Malas nak layan. Dia patah balik terus tanya no, saya pulak dengan kebengongan bagi nombor. Giler betul. Bagi nombor kat orang yang tak kenal. Sangat tak pernah. Bahaya betul. Boleh pulak dengan muka tengah stress selekeh waktu tu kena kacau plak kan. Haiyoo.

Uncle cuci tingkap kat kedai McD tu tengok je saya, dia pun pelik la tengok saya duduk 2 jam kat kedai tu. Dia dengar pasal kereta saya rosak, dia pun bagitau ada kedai kereta yang berdekatan. Uncle tu sangat helpful dan ramah. Saya pun pergi la kedai kereta tu. Bagitau kat Cina tu yang wayar bateri putus. Dia tak caya. Dia cakap bukan sebab tu. Kena tow kereta masuk bengkel tu. Tow rm120. Tak leh blah betul. Mentang-mentang lah saya perempuan, sorang plak tuh, tak nak caya kan. Saya pun patah balik ke McD tunggu je abang saya.

2 jam kemudian abang saya sampai. Betul-betulkan sikit wayar bateri, dapat la On. Bersyukur sangat waktu tu walaupun tengah hari tapi cuaca tak macam hari biasa, hari tu mendung saja. Tuhan sentiasa bersama kita, kita je yang sering lupa.

Then, paksa lagi sekali abang ikut hantar kereta ke bengkel kat Shah Alam. Sampai pun pukul 1.00pm. Sempat pergi UiTM untuk tugasan UPTA. Syukur sangat, setiap kesusahan ada kemudahan. Petang tu dah siap, just kena tukar kipas baru RM80 sekali upah. Sampai bengkel tu pakcik tu pun dah kenal, senyum je dari jauh. Hehe.

Tu la pengalaman saya stranded di tepi jalan. Sentiasa ingat sebelum keluar rumah baca doa, "Bismillahhi tawakkaltu a'lAllah". InsyaAllah sebalik kesusahan Allah sediakan kemudahan.

Sunday, May 12, 2013

Hafiz - Bahagiamu Deritaku


Ku dengar kau cinta sangat padanya
Ku dengar hatimu kini miliknya
Dia kan menjadi teman sehidup dan semati
Aku menjadi sahabatmu
Siksanya mengakui kau teman biasa
Terpaksa ku terima itu hakikatnya
Yang pasti aku tak mahu lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama
Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan
Tinggalkanku, perlahan-lahan ku trima
Semakin ku sakit, semakin kau bahgia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu
Yang pasti aku tak mau lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu


Friday, May 10, 2013

Cara Atasi Tantrum Anak

CARA ATASI TANTRUM ANAK

Anak berusia 1.5 tahun ke 2.5 tahun akan mula memberontak, buang barang, merajuk dan protest. Jika anak anda berkelakuan demikian, bukan bermaksud dia sudah menjadi degil atau kurang ajar. Anak sekecil ini, tidak akan kurang ajar. Dia sedang belajar untuk ekspres diri dia disebabkan dia berasa letih atau kecewa akan sesuatu.

Oleh itu jalan untuk membantu dia menjadi tenang:

1- pegang dia seperti dalam gambar ini.
2- bisikan anda sayang dia dan understand perasaan dia.
3- baca ayat Quran dan A'uzubillah hi manasyaitan nir rajim, supaya syaitan tidak mengambil kesempatan kpd nya dan anda.
4-tenangkan dia dengan kata-kata kasih dan anda pun perlu tenang
5- JANGAN SEKALI-KALI MARAH DAN MENJERIT ATAU MEMUKULNYA KONONNYA UNTUK MENDISIPLINKAN DIA. Ini hanya akan menjadikan dia anak yang pengecut atau yang suka memberontak.

Sumber : FB Prof. Dr. Rozieta Shaary

Kenali Apa Itu Tantrum

Tantrum bermaksud kemarahan secara tiba-tiba. Manakala "Temper Tantrum" ialah suatu luapan emosi yang meledak-ledak sehingga tiada kawalan diri. Temper Tantrum seringkali muncul pada anak usia 15 bulan – 6 tahun. Tantrum biasanya terjadi pada anak yang hyper-aktif. Tantrum juga lebih mudah terjadi pada anak-anak yang dianggap "sulit", dengan ciri-ciri sebagai berikut:

1) Kanak-kanak tidak cukup tidur.
2) Makan dan proses pembuangan najis tidak teratur.
3) Kekok dengan situasi baru atau orang yang dia tidak kenali.
4) Lambat beradaptasi terhadap perubahan.
5) Emosi tidak tenteram (sering negatif).
6) Mudah marah dan mudah menangis.
7) Sulit dialihkan perhatiannya.

Tantrum termanifestasi dalam berbagai perilaku. Berikut adalah beberapa contoh perilaku Tantrum, mengikut peringkat usia:

Dibawah Usia 3 tahun
•Menangis
•Menggigit
•Memukul
•Menendang
•Menjerit
•Memekik-mekik
•Menghempaskan badan ke lantai
•Memukul-mukulkan tangannya
•Menahan nafas
•Menghentakkan kepala
•Melemparkan barang
•Menyangkung
•Memeluk tubuhnya

Usia 3-4 tahun
•Perilaku tersebut diatas
•Menghentakkan kaki
•Berteriak
•Meninju
•Membantingkan pintu
•Mengkritik
•Merengek

Usia 5 tahun keatas
•Perilaku-perilaku tersebut diatas
•Memaki hamun orang lain @ ibubapanya
•Menyumpah
•Memukul kakak @ adik @ kawan-kawannya
•Mengkritik diri sendiri
•Memecahkan barang dengan sengaja
•Mengancam
•Merungut
•Trauma @ fobia keatas sesuatu yang menekan emosi anak.

FAKTOR PENYEBAB TANTRUM
Ada beberapa faktor yang menyebabkan terjadinya Tantrum. Diantaranya adalah seperti berikut:

1) Kehendak @ Keinginan Anak Di Halang
Setelah tidak berhasil meminta sesuatu yang tetap pada keinginannya, maka sianak mudah saja melepaskan emosi tantrumnya yang bertujuan mendesak ibubapanya agar memenuhi impiannya.

2) Ketidakmampuan anak mengungkapkan dengan perkataan
Kanak-kanak bawah usia 4 tahun memiliki keterbatasan bahasa. Amat sukar sekali untuk mereka menterjemahkan keinginan mereka dalam bentuk bahasa yang mudah untuk kita fahami. Oleh itu, kondisi mereka yang masih tidak betah telah menekan emosi mereka menjadi kecewa dan secara tidak langsung mewujudkan frustasi pada diri mereka dan disampaikan dengan sikap tantrum.

3) Pergerakan yang Terhad
Kanak-kanak yang hyper-aktif sudah biasa dengan pergerakan yang bebas tanpa kongkongan atau batasan. Sekiranya, ibubapa cuba mengawal pergerakan atau hadkan kelakuannya menjadi sopan dan bertertib, maka ini mewujudkan stress pada diri sianak. Untuk anak melepaskan stress, maka wujudnya tantrum. Sebagai contoh; anak hendak minum menggunakan gelas, ibu atau pengasuh tidak benarkan dan menggantikan dengan cawan plastik; sianak masih bertegas dengan keinginannya, maka telah wujud sifat amarah dalam dirinya dan untuk dia melepaskannya dia akan bersikap tantrum agar kehendaknya
diperbolehkan.

4)Asuhan Ibubapa
a. Terlalu dimanjakan apabila semua keinginan dipenuhi dan tetiba ada keinginannya yang lain tidak diikutkan.
b. Asuhan yang tidak konsisten – tidak menerangkan yang mana baik dan yang mana buruk (tiada penjelasan diberikan). Apabila anak melakukan kesilapan dan secara tiba-tiba kita menegur dan menghukum, maka inilah komplikasi yang timbul dengan wujudnya tantrum.
c. Ibubapa bertelagah pendapat yang mana baik @ buruk untuk si anak.


5) Anak merasa penat, lapar atau dalam keadaan sakit.

6) Anak sedang stress
Samada anak penat dengan bebanan tugasan sekolah, dan lain-lain atau kerana merasa tidak aman (insecure).

7) Trauma @ Fobia
Anak disiksa atau pernah menyaksikan sesuatu yang ngeri atau diperkosa sejak kecil. Trauma yang melanda dirinya menjadikan emosinya tak tenteram. Kanak-kanak mengharapkan perlindungan yang aman. Apabila itu terjadi, dia beranggapan bahawa ibubapa tidak memberikan kasih sayang atau keamanan yang diharapkan. Maka dia akan tantrum untuk melepaskan tekanan yang melanda emosinya. Tantrum ini memakan masa untuk pulih dan akan terbawa sehingga dia dewasa.



Wednesday, May 8, 2013

Embroidery Hoop

Daiso, kalau jalan kat Daiso ni boleh sejam duk dalam tu je. Semua barang 5 hinggit kan. Selepas setengah jam, akhirnya beli jugak embroidery hoop ni. Sonang sikit den nak main jahit manik. Kurang la kot senget-sengetnye nanti.
Siap bagi cara-cara jenis jahitan berlainan.



Semangat ada masa je takde.


Tuesday, May 7, 2013

Doa Menguatkan Ingatan

Ayat menguatkan ingatan.

Surah Al-Israa' - Ayat 70:

"Dan sesungguhnya Kami telah memuliakan anak-anak Adam dan Kami telah beri mereka menggunakan berbagai-bagai kenderaan di darat dan di laut dan Kami telah memberikan rezeki kepada mereka dari benda-benda yang baik-baik serta Kami telah lebihkan mereka dengan selebih-lebihnya atas banyak makhluk-makhluk yang telah Kami ciptakan."

Letak tangan di kepala dan amalkan ayat surah di atas. InsyaAllah.

Source:

Tuesday, April 30, 2013

What I Think, Komen, Pandangan: Jamu Ratu Dara & Ratu Mirifica Plus

Saya bukan la menjual. Just to share what's good.


Jamu? Perlu ke jamu ni?
 Jamu adalah herba. Boleh la dikatakan supplemen, cuma dalam bentuk herba tradisional. Jamu fokus kepada kesihatan dalaman. Kesan positif mungkin la tidak sedrastik supplemen lain di pasaran, tapi kesihatan dan kecantikan terjamin untuk jangka masa panjang dan pada saya lebih selamat. Jamu diamalkan bukan sahaja untuk orang yang dah berkahwin, anak dara pun disarankan mengambil jamu, cuma kuantiti kurang daripada yang dah berkahwin. Umur lebih daripada 20 tahun disarankan mengambil jamu untuk kesihatan dalaman yang berkekalan. Nenek moyang kita mengambil jamu dengan petik akar belakang rumah, rebus dan sebagainya, semua buat sendiri kan. Tapi, kita zaman sekarang ni tak sempat nak buat semua itu, oleh itu jamu sekarang telah disediakan dalam bentuk kapsul. Mudah, cepat dan bersesuaian dengan gaya hidup masa kini.

Banyak sangat jamu. Yang mana satu elok ni?
Beberapa jenama jamu telah saya cuba sebelum ini, akhirnya saya jumpa jamu yang saya sendiri berpuas hati. Jamu Ratu Dara dan Ratu Mrifica Plus keluaran Beauty Garden World Wide.

Apa beza kedua-duanya?
Jamu Ratu Dara fokus kepada kesihatan dalaman dan harganya lebih murah. Manakala, Ratu Mrifiza plus merangkumi kecantikan luaran dan pada masa yang sama kesihatan dalaman. Mana-mana satu pun boleh ambil. Ambil kedua-duanya lebih bagus. Sempurna luar dalam.


Ratu Mirifica Plus

 Harga ~ RM45 (Semenanjung)/ RM 47 (Sabah, Sarawak)
## Sebotol ada 60caps unt kegunaan Sbln

KEISTIMEWAAN & KHASIAT : 

♥ Membesar dan membentuk payudara remaja.

♥ Membentuk dan menganjalkan payu dara wanita berumur.

♥ Meransang pembentukan otot-otot payu dara 

♥ Memantap & memejalkan punggung
♥ Mencerah, menghalus & gebukan kulit.
♥ Optimakan hormon wanita.
♥ Mencantikkan pertumbuhan kuku yang lebih sihat.
♥ Melambatkan rambut beruban.
♥ Merangsang pertumbuhan rambut baru yg sihat.
♥ Menambah tenaga & kecergasan serta mengekalkan kesegaran tubuh
♥ Membantu mengatasi masalah sukar tidur.
♥ Mengetatkan vagina & menambahkan keintiman
♥ Membantu mengatasi masalah kekeringan vagina.
♥ Membantu melambatkan menopous.
♥ Agen anti-penuaan, lebih muda berbanding usia
sebenar.

CARA MAKAN : 
Cadangan dos : 2 biji sehari (sebelum tidur). 
Dos pengambilan : Makan 2 biji pada sebelah malam sebelum tidur.

PERHATIAN!

  • Pastikan minum banyak air.
  • Jarakkan masa pengambilan antara Ratu Mirifica Plus dengan ubatan / suplemen / vitamin lain sekurang-kurangnya 2-4 jam antara satu dengan lain.
  • Jika ingin “maintain” sahaja selepas mendapat apa yang di ingini, anda boleh mengambil dos mengambilan 1 biji sahaja sehari. 
LARANGAN : 
  • Ibu menyusu, ibu mengandung, wanita sedang haid dan wanita yang mempunyai sejarah cyst dan kanser DI LARANG makan Ratu Mirifica Plus. 
  • Wanita yang berumur kurang dari 20 tahun TIDAK DI BENARKAN mengambil Ratu Mirifica Plus kerana hormon belum berkembang sepenuhnya


Jamu Ratu Dara


 Harga ~ RM45 (Semenanjung)/ RM 47 (Sabah, Sarawak)
## Sebotol ada 60caps unt kegunaan Sbln

Tips dan cara pemakanan yang di sarankan untuk makan Jamu Ratu Dara (JRD) adalah seperti berikut :-

UNTUK YANG SUDAH BERKAHWIN :
1. Makan 2 Kapsul Pagi (selepas sarapan) & 2 Kapsul sebelah malam untuk 1 minggu yg pertama.

2. Minggu ke-2 dan seterusnya, makan 2 kapsul sekali mkn setiap hari sehingga datang bulan.

3. Datang bulan (Haid) perlu hentikan pengambilan Jamu Ratu Dara (JRD).

4. Selepas habis Haid, ulangi langkah - langkah diatas kembali.

*Pada bila-bila masa sahaja, anda boleh menambah dos kepada maksima 4 kapsul sehari sekiranya anda perlukan ekstra tenaga, ekstra rapat, alami keputihan yg ekstra & perlukan ekstra khasiat-khasiat lain di dalam JRD. Badan anda, hanya anda yg tahu.

UNTUK YANG BELUM BERKAHWIN (ANAK DARA/GADIS) :-

1. Makan 1 Kapsul Pagi (selepas sarapan) & 1 Kapsul Sebelah Malam untuk 1 minggu yg pertama.

2. Minggu ke-2 dan seterusnya, makan 1 kapsul sekali mkn setiap hari sehingga datang bulan.

3. Datang bulan (Haid) perlu hentikan pengambilan Jamu Ratu Dara (JRD).

4. Selepas habis Haid, ulangi langkah2 diatas kembali.

*Pada bila-bila masa sahaja, anda boleh menambah dos kepada maksima 4 kapsul sehari sekiranya anda perlukan ekstra tenaga, ekstra rapat, alami keputihan yg ekstra & perlukan ekstra khasiat-khasiat lain di dalam JRD. Badan anda, hanya anda yg tahu.


Ceewah~ Bertestimoni plak. Ok. That's it. Live well everyone.