Tempe Goreng Sambal Ala Jawa
Bahan-bahan:
1 bungkus tempe (potong dadu dan goreng)
2 biji tauhu (potong dadu dan goreng)
1 gulung suhun (goreng tanpa basuh a.k.a after basuh pastikan ia kering. Goreng lama sikit supaya suhun betul-betul rangup)
Bahan dikisar:
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili padi
2 sudu cili giling
1 tbs belacan bakar
2 tbs santan pekat (kurang lagi bagus untuk kesihatan)
1 tbs asam jawa (bancuh dalam air dan tapis sisa of course)
1 tsp kiub pati ikan bilis
Sedikit garam dan gula (takyah pun takpe sebab belacan tadi dah masin dah)
Minyak masak
Cara-cara:
1. Tumis semua bahan kisar sampai agak garing. Masukkan air asam jawa dan santan (nak tambah air pun boleh kalau nak agak berkuah).
2. Tambah garam, kiub pati ikan bilis dan gula.
3. Dah naik minyak, masukkan tempe dan tauhu yang telah digoreng.
4. Dah agak pekat mengikut kesukaan hati, masukkan suhun yang telah digoreng tadi. Kacau hingga sebati dan biar hingga pekat.
5. Siap untuk dihidang.
Makan jangan tak makan. Yummy!
Saya budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan.hehe.
2 comments:
oh, ini makanan feveret aku ni...
maklumlah...aku kan org jawa...hehe...
aaghhhhhhh peberet gua nehhh!!
peberet guaaa!!!
*tarik rambut tanda excited~
Post a Comment