amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Saturday, February 4, 2012

Bercuti di Singapura.

Bulan Disember tahun lepas I ngan kawan-kawan I gi Singapura. I terlupa nak publish post ni. Berhabuk tertinggal dalam saved post.hehe. Ok. Sorry for the tense errors.

................................(^v^)................................
Alhamudillah. Selamat sampai rumah dari Singapura semalam. Sampai rumah pun pukul 2 pagi. Mengantuk semua orang. Penat, bengkak kaki semua ada. Namun, tetap berbaloi. Seronok sangat bercuti di sana. Bersyukur dapat peluang bercuti di Singapura.

Flight kami depart pukul 8.50 pagi Jumaat lepas. Flight Jetstar, ni flight Singapura.

Of course, jalan-jalan kat Singapura ni sangat bersih. Susah nak jumpa sampah kat sini. Tong sampah pun susah nak jumpa. Bertuah kalau dapat jumpa.

Sini banyak church. Sebab most of people here are chinese.

Lalu lintas kat sini agak berbeza dengan negara kita. Pejalan kaki sangat diutamakan dahulu.


Most of kereta-kereta kat sini mahal-mahal. Teksi pun Chevrolet kot. Kata Abang Adam (kami panggil Abang Long, saje nak canning kan Kak Long mira dengan dia.hehe), rumah flat kat sini kurang-kurang pun S$500,000.

On the way ke Bugis Street kami lalu sebuah tokong. Ramai chinese sembahyang kat situ. Ade tukang tilik la, suasana macam pasar karat.

Kat sini banyak juga beca.

Dah sampai Bugis Street. Kat sini la kami beli souvenirs.

Sangat sesak kat Bugis Street ni.

Penuh dengan souvenirs.

Kemudian, kami pergi ke Arab Street. Souvenirs kat sini lagi murah.

Ni namanya Kapsa tak silap saya. Daging kambing dengan kuah tomato. Makan dengan roti pita.

Lampu emas semuanya.

Tadaa! Universal Studio! Hari terakhir kami di Singapura kami bersuka ria di Universal Studio Singapore (USS) kat Sentosa Island. Entrance fee around S$75.

Waktu kami datang sangat sesak sebab hari Ahad kan. Nak naik each attraction kami kena beratur hampir sejam. Paling lama kami beratur kat Transformer The Ride. Siap sempat duduk tidur lagi kat barisan. Nasib baik berbaloi.

Attraction takde la banyak sangat kat USS ni. Tapi makan masa lama gak sebabkan ramai orang. Beratur yang lama.


Madagascar park. Theme hutan madagascar.

Far Far Away castle.

Perut lapar. Kami lunch kat food court Madagascar park. Ada logo halal kat food court ni. So takde masalah la cari makanan halal dalam ni.

The cute Puss in Boots. Tapi kami tak sempat nak bergambar dengan dia.huhuhu.

USS at Sentosa Island.

Roller coaster Cyclon and Human (cite Battlestar Galactica). Attraction paling mencabar kat sini.

Egypt Park. Roller coaster kat dalam park ni pun sangat menarik. Roller coaster dalam gelap.

Kami dengan bangganya berjaya beranikan diri naik dua-dua roller coaster tu.

Puas dapat naik.

Transformer Park.


Suasana macam kat Hollywood.

Ni je la souvenirs yang I mampu beli. hehe.

Secara tak sengaja 'ter'beli perfume. Set lagi tu. Murah sikit kot dari tempat kita.

Balik dari Singapura semua bengkak-bengkak kaki, banyak sangat jalan. Penat tapi berbaloi. So sekarang dah merasa seronok berjalan, belajar tetap diteruskan. :D

Lepas ni nak gi mane plak ye. hehe. Kumpul je dulu duitnyer.


_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

4 comments:

eva said...

wahhh!!! teringin sgt nak g singapore.. blom pernh pegi lagi huhuhu.. sbb satu nya duit diaorg tinggi kan.. huhu.. kene gumpul byk2 duit hehe..

nak sgt naik roller coaster!! suka entri ni.. tergoda nak g sana haha

[sutera kasih] said...

eeeeeee bla la nk smpai singapore..nk plan holiday ngn si eva la hehe

sYukCurz said...

adakah budak lelaki di tempat melintas bagi pejalan kaki itu Helmi?

Salwa said...

eva: ha'ah..duit diorang agak tinggi. kami pun bajet2 kat sane.USS sangat best.hehe.

suterakasih:hehe.gi la.sangat best.

sYukCurz: Yap.itulah Helmi. U know him rite.hehe.