amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Friday, February 17, 2012

Manik-manik Cantik

I ada hobi baru. Jahit manik. I tengok makcik-makcik menjahit manik kat baju kurung diorang..rase jeles plak. Yelah, nak anta kedai jahit manik pun mahal gak kot. Paling-paling pun mungkin RM15. Lagipun I tengok diorang jahit manik-manik macam best plak. So I nak try la praktis menjahit manik ni. Cantik-cantik pun. Jadi la hobi di masa lapang...walaupun sepatutnye I tak patut ada masa lapang sekarang ni (dah final sem kan.huhu)

Koleksi manikku.

I first beli manik kat GM Klang. Banyak sangat pilihan dia. Harga biasa jer. Takde la murah sangat. Kawan I kate kat tempat dia leh dapat sangat murah, RM5 leh dapat satu peket besar. Tapi apa kan daya...tempat dia tu kelantan ok. Jauhhhhh.

Tapi kelmarin I dapat tempat baru nak beli manik. Tak yah susah-susah gi Klang. Kat PKNS tingkat 1 hujung sekali dekat ngan surau ada satu kedai manik. Cane entah terjumpa kedai tu. Masuk-masuk kedai nampak keratan akhbar dan majalah gambar bos kedai. Tengok mak cik kat kaunter tu...ruper-rupernyer dia la dalam gambar-gambar tu. Famous rupenyer makcik ni.hehe. Leh tempah jahit manik cantik-cantik kat dia. Waktu I pergi tu tengah offer...manik yang sepatutnyer RM3 sepeket, dia jual RM1. Ape lagi..I balun la 5 peket. Dia nak habiskan stok warna tu kot.

Wahhh..bile la dapat buat camni kan.

I sekarang jahit simple-simple je. I mean saaaangat la simple. Nak wat bentuk bunga semua tak reti lagi la. Kena praktis selalu. Tapi I buat pun bile bosan giler dan stress sahaja. So nak capai tahap hebat wat corak manik agak jauh.hehe.

Kat mana lagi manik murah ek...hmmm...langkawi mungkin. Kena gi sana la plak.Ceihhhh..alasan.

4 comments:

Unknown said...

kedai gmklang my collection trading di gmklang banyak murah dan banyak pilihan.. 0122803334, kedai dia di block hijau, p1.18 l

Unknown said...

gmklang, my collection trading, manik banyak murah..

Salwa said...

Terima kasih. InsyaAllah I akan singgah kedai tu. Dekat dengan rumah.

Unknown said...

kedai pemborong manik my collection di kenanga wholesale city di 5f-51 , 0392210219, 0122803334