amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Monday, July 11, 2011

Punch Card Jujur

Kenal bunyi ni?

Treeet""

Kenal ni?


PUNCH CARD!


Kenal ni?




Mesin PUNCH CARD!

Bagusss~~

Definisi Punch Card:
Sekeping manila kad yang wajib dipegang setiap pagi Isnin sampai Jumaat setiap minggu, setiap bulan, setiap tahun, sampai bersara.
Sumber: Kamus sendiri-sendiri.

Pada yang dah berkerjaya, objek ini bukan sekadar manila kad.
Yang masih student, most of the time anda akan memiliki objek ini satu hari nanti...sabar ye (unless kalau korang habis belajar terus jadi suri rumah ataupun wat perniagaan sendiri ataupun kerja di syarikat yang tak guna sistem punch card ataupun dll lagi lah)

      Info tambahan: I ni budak baru belajar. Masih college student (tapi kena punch card untuk dapat elaun).


Perkara yang pernah terjadi pada punch card pertama I:
  • Nombor masa terbalik 180 darjah (sebab masukkan kad terbalik)
  • Nombor masa tu tak boleh dibaca, sebab dah bertindih-tindih (teruja, punch banyak kali)
  • Terkejut! - Tak tau plak mesin punch kad tu tarik kad kita. Ingatkan kena adjust sendiri. (kuno sungguh I, moden rupanya mesin tu)


Kad I dulu messy..sangat messy. Orang yang nak key in gaji tu pun mesti juling mata nak tengok kad I.

Manila kad ni la bukti sedisiplin mana I datang setiap hari. Sanggup lari nak kejarkan waktu tu.

Lewat 1 minit, bile punch kua camni.

                     08:01

Warna merah!! Argh TIDAK!! mencacatkan punch kad ku yang terindah. Terpaksa la pasrah untuk sebulan.

Pastu, bila dah betul-betul dah takde kerja, kitorang siap tunggu depan mesin tu. Hasilnya time out kitorang jadi camni.

                      17:00

Ha..sangat tepat kan. Takde lebih-lebih.hihi.

Punch card ni mengajar I untuk berdisiplin dan jujur dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab.

Selamat 'Punch Card' esok!


Dah bosan makan lauk ayam?? Ce try ikan-ikan kat bawah ni. (klik link)


Deadline paper makin dekat, kerja makin banyak. Chaiyok!

6 comments:

[sutera kasih] said...

belum pernah ada pglmn berpunch kad hehe

wahida said...

terkezut mak... tgh baca pasal punch card, alih2 ada link aku kat situ...ahaks...

kat opis aku dah tak pakai punch card ni, pakai thumbprint...hebat kan opis aku..

ahaks sekali lagi...hehe...

P1E said...

insyaallah kalau ade rezeki akan dapat kad yang ori atau nak hebat lagi tuan punya punch card!!!

P1E said...

ade rezeki dapat ler

P1E said...

ade rezeki dapat ler

Suhami Ahmad said...

sebulan to atok wajib mesti ada merah.... >_<