amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Tuesday, July 19, 2011

Madu Lebah

I've read several articles on the benefits of madu lebah. Menarik fakta khasiat madu lebah ni. Tadi pergi kedai tetiba terasa nak beli madu. But I think yang I beli ni tak berapa asli la sebab murah je pun. InsyaAllah, next time I'll lebih berhati-hati beli yang asli, alah membeli menang memakai kan.
BTW. Antara khasiat madu lebah:

  1. Memberi kekuatan tubuh badan.
  2. Menghasilkan pengaliran darah yang baik.
  3. Membantu kulit lebih halus, bersih, berseri.
  4. Good for diabetes patient. (menggantikan gula dengan madu)
  5. Memudahkan proses penghadaman.
  6. Mempercepatkan penyembuhan luka.
  7. Mengurangkan kesakitan apabila datang haid.
Dan macam-macam lagi kebaikannya.


Madu sangat elok diminum setiap pagi semasa perut masih kosong. Juga adalah elok minum guna sudu seramik/kaca/plastik, elakkan menggunakan sudu besi kerana khasiat madu akan tertinggal pada sudu besi tersebut. 

Cara penyimpanan: Letakkan di tempat yang tidak terlalu sejuk atau terlalu panas, kerana madu terdiri daripada enzim yang hidup (so jangan letak dalam peti ais ye).

Banyak lagi fakta-fakta menarik tentang madu lebah ni. Saya baca pun kat website link bawah ni.


InsyaAllah, minum madu setiap pagi, mencergaskan minda dan mencerdaskan otak.

Selamat mengamalkannya!

2 comments:

emy hamizah said...

lepas kulit bersinar2 la ni..good zai ;)

[sutera kasih] said...

betul tu..tp skrg susah nk jumpa madu yg betul2 asli..mostly yg dh bercampur..