amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Monday, July 11, 2011

Cikgu Hebat!


Jangan salah sangka ye. Hari ni bukan Hari Guru.
Walaupun Hari Guru dah lepas, saya nak berterima kasih dengan guru-guru I yang telah mendidik I dengan bersungguh-sungguh (although I selalu tak siapkan karangan).

Nape gambar cikgu mesti ada buah epal kat sebelah?

Bila I pikir balik rupa-rupanya ramai jugak kawan I yang dah jadi cikgu dah sekarang. Macam-macam cite diorang. Menarik plak tu.
Kebanyakan nya pasal kerenah murid-murid diorang la.

Student ni diberi tugas wat karangan sempena Hari Bapa. Ni sepotong ayat dalam karangan dia.

"Thank you Dad for giving me birth with Mom. Happy Father's Day."

What??? ayat first tu agak censored kot. Pecah perut i kalo jadi cikgu dye. haha.

Nakal, tak wat keje sekolah. Semua tu dah bese dah (kata kawan i tu la)
I suka tanya diorang, "pernah tak denda budak-budak tu".
And all of them would answer, "pernah", "selalu gak", "mesti la".

Macam-macam cara denda diorang. Yang tak wat karangan, kena siapkan waktu tu jugak kat belakang kelas. Tapi setakat ni takde la yang kena rotan. Maklum la, cikgu baru, hati lembut sikit.

Denda camni pun ada! Kreatif sungguh cikgu kan. Source: http://wacanaku2009.blogspot.com/2011/03/sekolah-dulu-sekolah-sekarang.html

Salah satu taktik mujarab nak bagi student dengar cakap ialah dengan MENGUGUT (ugut comel-comel je).

"Kalo awak menyanyi lagi masa saya mengajar, saya suruh awak nyanyi depan perhimpunan minggu depan."
"Nama-nama yang tak anta karangan esok, saya akan bagi kat pengetua."

(Ugut je, tapi tak wat pun)

Pernah berlaku tak mase korang belajar dulu? Time I takde la. Handfon tak femes sangat (sekolah student tak sekaya student sekarang.huhu)


I kagum sangat dengan kawan-kawan I. Penat macam mana pun diorang bersungguh mendidik student diorang. Tak kira la diorang nakal ke degil ke. Tanggungjawab dipikul harus dilaksanakan.

Tak sangka kawan-kawan yang masa study lu lepak-lepak sama, wat keje giler, huha sana sini...sekarang diorang betul-betul jadi CIKGU.

Masa kecik-kecik I suka main cikgu-cikgu. Adik-adik jadi mangsa (diorang dipaksa dengar I mengajar.hehe)


Seronoknye mengajar, andai ada rezeki.

6 comments:

Dhiya Fariza said...

hye you, this is funnnyyyyyy! hahaha

[sutera kasih] said...

kagum dgn guru2 zmn skrg, tabah menghadapi student zmn moden yg mcm2 perangai hehe

mira blur said...

hahahha,,

Salwa said...

sutera kasih:betul2.student zmn skarang sgt moden.yg tak hormat guru pun de gak tau.saba je la.

emy hamizah said...

jadi cikgu lah kamu pasni..cm menarik je jadi cikgu kan.hehe

Salwa said...

emy hamizah: InsyaAllah...kalau ada rezeki.hehe.