amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Sunday, July 10, 2011

Kebahagiaan Rezeki

Money. Money. Money. 



Money is so important. Takde duit macam mane la nak hidup. Susah..susah.


Apa perasaan korang , waktu tu dah dekat hujung bulan, so duit dah tersangat sengket a.k.a. baki cukup-cukup tuk survive.

Tengok barang kat kedai pun tade perasaan je.
tetiba tengok-tengok duit dah masuk! 

Rasa macam nak nari camni je depan atm.

Wahh! Bahagia kan saat tu. Rasa macam semua barang yang diidamkan berkepak-kepak terbang atas kepala.

Semua barang nampak affordable. "Ah, boleh beli nih.", "Agak mahal, tapi takpe, keperluan. Perlu beli nih.".

Cikgu saya ada cakap, manusia ni, masa sengket boleh je berjimat. Bila dah rezeki lebih, sama jugak, akhir bulan, sengket jugak..yela..maintenance diri pun naik. Barang kena mahal-mahal, benda yang tak perlu pun nak beli juga.

Cara nak menjadikan diri ni KAYA, adalah dengan bersyukur. Rezeki tu bukan milik kita untuk berfoya-foya demi memenuhi keperluan duniawi semata-mata. Berbelanja di jalan yang betul sangat perlu dititikberatkan. 

Bersedekah adalah satu amalan yang memuaskan hati dan menjadi kewajipan kita sebagai hambaNya.

Alhamdulillah, saya bersyukur sangat-sangat. Penantian selama setahun, termakbul jua. My application for scholarship has been accepted. Alhamdulillah.
Dengan rezeki ini I tahu I kena berhati-hati agar ia dapat dimanfaatkan di jalan yang benar. Ia juga sebagai hadiah kecil for my beloved parents and family. InsyaAllah, hal-hal yang diidamkan oleh my mom dapat dilaksanakan.

I also do realize my responsibility as student should never be forgotten.  InsyaAllah.


So, lepas ni, I kena bertungkus-lumus so that I could contribute more, I have to spend more time on my research. InsyaAllah, with the help from my seniors and friends, I'll finish writing at least a paper by the end of this month. I also have to participate conferences this semester, which I am planning to attend around 3 conferences. I hope to have my paper published. I'll do my best. InsyaAllah.


Wish me luck for my paper!


I harap I tak boros.hehe.

3 comments:

Bigdaddyz said...

boleh kita yakin ker dgn cakap2 orang perempuan ni...ikut pengalaman cakap jer...tapi habis di borong yer...hehe

Salwa said...

hehhe.InsyaAllah boleh menahan diri. Beli yang 'perlu' je.hehe.

Nazrul Azwan said...

tekad kena kuat kalau betul2 nak saving. gudluck! :)