amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Tuesday, April 8, 2014

Produk Pelangsing Badan "Figure-Up" Beracun

Nak kongsi sebagai peringatan bersama. Saya selalu nampak produk-produk ini di Facebook. Ada laporan kata beracun. So, berhati-hatilah kite...


Sumber: Berita Harian
3 produk pelangsing badan beracun
3 produk pelangsing badan beracunTiga jenis produk pelangsing yang dijual menerusi internet disahkan oleh Kementerian Kesihatan mengandungi bahan beracun.Putrajaya: Orang ramai dinasihat menghentikan segera pengambilan produk pelangsing badan ‘Collagen Slim’, ‘Beautiful Body Slim’ dan ‘Figure Up’ kerana didapati mengandungi bahan racun berjadual sibutramine. 
Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan, Datuk Eisah Abdul Rahman, berkata badan peraturan ‘Australia, Therapeutic Goods Administration’ (TGA) mendapati ‘Collagen Slim’, ‘Beautiful Body Slim’ dipromosi dan dipasarkan melalui internet untuk kecantikan serta penurunan berat badan.
Katanya, berhubung ‘Figure Up’ pula, Pusat Pemonitoran Kesan Advers Ubat Kebangsaan, Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan menerima laporan dua pengguna berusia 14 dan 38 tahun yang mengalami sawan selain pendarahan ulser duodenal. 

“Sibutramine adalah ubat terkawal yang digunakan untuk rawatan obesiti tetapi pendaftaran ubat mengandungi bahan terbabit ditarik balik di Malaysia pada 23 Disember 2012 kerana peningkatan risiko kesan advers kardiovaskular. 

No comments: