amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Monday, August 1, 2011

Give is better.

Me, my mom, my niece and my elder sis. Kitorang gi pasar pagi just near our house. Suddenly, my sis teringin nak beli tudung macam yang I tengah pakai. I pun offer belanja tudung pagi tu. 
"Ka-ching"..there goes my money early in the morning.

Tetibe kitorang tertarik ngan satu baju ni. This one is for our beloved mom. "Ka-ching".

Malam tu pulak my sis and I went shopping. My elder sis yang suggest shopping semalam sebab tengah sale. Yap! Sangat ramai orang. Branded clothes sume tengah sale. 50% discount for all clothes in Padini stores. Rambang mata I nak pilih. Punya la ramai orang beratur kat fitting room. At first I decided to pick this one cute dress, tapi bila pikir-pikir balik nak kena beratur nak try dress tu, I pun ubah pikiran. Try usha kat kedai lain dulu.


Then kitorang gi kedai Soda. 50% gak kot. Rambang mata gi. Kali ni I betul-betul beli. De la satu seluar dark coklat caught my eye. 'Ka-ching'..there goes my money. 

We proceed to another store. Kedai muzik plak. de gitar tu sangat cantik..PINK owkey..my favourite colour. Harganya pun affordable. If I'm not mistaken dye guna tali nylon...I think nylon string lebih lembut. Hope it could solve my problem having pain at my fingers playing guitar. Plus, my sis tu dah nak give up playing guitar sebab gitar I tu tali keras sangat and problem sikit pada jenis gitar tu sendiri tak silap I la. Tapi, takde la beli sebab malam tu tak aim nak beli gitar pun. So, I put it in my wishlist. 

Actually, I was planning to buy several clothes for myself. Branded one la.

Kitorang singgah pulak MPH. Tetibe my sis kate dye teringin nak beli novel. International novel plak dye pandang. I pun offer nak blanja. Bile suh dye pilih tetibe dye plak ubah fikiran. "tak yah la, awa blanje bende len". Pulak!

Kitorang proceed lagi bahagian Jusco Sale. De la several clothes caught my attention again. Then, my sis tetibe teringin nak beli jeans. I pun offer suh dye pilih. Then, again dye nak ubah pikiran."tak yah la, beli baju la..dua!". Pulak lagi! I pun let her choose any shirts. Tapi shirts yang dye pilih sangat merapu. She's kind that love the korean fashions. No! No! No! "Tak leh.. Tak leh. Beli jeans je. Lagi penting. Baju leh beli len kali." Dye pun pasrah. Alhamdulillah, dapat la pilih jeans yang kena ngan citarasa mengarut dye tu...de purple color sikit. "Ka-ching"...there goes my money.

Then, I pun decided tu cancel my plan buying baju. I suh my sis pilih baju yang cute tuk our beloved one and only niece, Insyirah. Cari punya la lame, sampai nak tutup dah kedai. "Ka-ching"..there goes my money again.

Although agak banyak duit I flow like water semalam. I puas hati. Give is better than take. Bila lagi nak gembirakan hati orang tersayang. Sementara masih ada peluang sekarang ni, kita manfaatkanlah.




Rasa kaya plak bile belikan something to our beloved persons.

No comments: