amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Monday, August 1, 2011

Kami Tangkap Pencuri

Percaya lah. Kitorang berjaya tangkap pencuri hari ni.

Who wants to be a detective.

Hari ni terasa macam detektif plak. Kitorang berjaya tangkap sorang pencuri ni kat surau. Ramai yang dah syak dye. Dah banyak kes curi berlaku kat surau tu. Member I ni baru je ilang hnset dye kat surau tu. Waktu dye ilang hanset tu,memang tinggal dye ngan this girl. She claimed herself a staf at the office nearby. However, when my fren ni tanye kat ofiz tu diorang tak kenal that girl. Sah dye orang luar.

Coincidently, siang tadi Emi and I baru lepas solat zohor. Terdetik jugak hati ni kalo2 leh ketemu that girl. Tetibe dye masuk surau tu. At first kitorg tak kenal pn. Just suspect je maybe dye la orangnye just like my fren yang ilang hanset tu gambarkan... rambut panjang,colored n rebond, badan gempal, pkai selendang itam. SAH.

So kitrg pn amek la gambr dye senyap2. Tapi rasanya dye prasan yg kitrg usha dye. Kami betul2 kuat ati mengatakan dia la orang tu.

Then, back to the lab kitorang pn tunjuk gambar kat kawan ilang hanset tu and dye pun yakin yang that girl yang curi hanset tu. So tanpa lengahkan masa dye terus call polis bantuan uitm repot pasal pencuri tu. Nasib baik dye dah wat repot kecurian last week. Senang sikit kerja.

Kitorang pun bagitau la kat staf-staf kat ofiz dekat ngan surau tu. Diorang pun syak that girl yang curi barang2 diorang..hanset..handbag...berus gigi pun ilang. Ish3..memang jadi hobi pompuan tu. Balik ke surau tu nasib baik dye still kat situ. Cuma kali ni dye berpura-pura tido.

Siasat punya siasat siap kitorang menyamar lagi konon nak gi solat. Senyap2 amek gambar kad staf dye (dye sengaja letak kad staf dye kat tepi mase dye pura2 tido..ala..nak tunjukkan yang dye tu staf uitm la).

Dah jadi detektif gitu..ahakz~

Then, diorang pun search name dye dalam sistem. Rupe-rupenye...dye bekas kerani yang telah DIBERHENTIKAN kerja a few months ago. SAH. Di situ dye dah menipu.

Pastu unit siasatan pun sampai. Diorang pun minta panggil dye keluar. Dye pun keluar dengan muka slamber. Bile ditanya, jawapan yang dye bagi sume tak kena..nampak la she's lying beb. Then encik detektif tu pun bawak dye ke balai polis bantuan tuk siasat lanjut. Diorang mintak kami follow tuk dapatkan keterangan saksi.

Sampai kat balai tu En polis tu benarkan kami masuk satu bilik ni tengok that girl kena soal. Tak sangka dapat gak masuk bilik camtu.ala...bilik yang de cermin kaca yang orang sebelah tak nampak kita. Macam kat dalam CSI tu. Hihihi.

Rasa cam dalam cite CSI lak. Tapi takde la orang mati.huhu.

Polis-polis tu pun tau dye menipu. Diorang nak bawak dye gi balai polis luar tuk siasatan lanjut....sebab dye orang luar, bukan staf or student uitm. Enpolis tu ajak la kitorang..hati ni nak je ikut saje nak tau what will happen next.hehe. Tapi dah pukul 6 dah waktu tu, nak bka puasa wei. So kitorang pun balik, tunggu berita dari En Polis je esok.

Wahh..sangat adventorous hari ni. Alhamdulillah, pencuri yang terlepas berbulan-bulan tu berjaya diberkas. Barang-barang yang dah dicuri mungkin la tidak dapat dimiliki semula. Namun, yang pentingnya pencuri tersebut dapat diberkas dan mengelakkan kes yang sama berlaku di surau kita.

Tak sangka sungguh semua tu berlaku dan selesai dalam satu hari. Doa orang yang teraniaya akan dimakbulkan Allah SWT. InsyaAllah.

So, whenever barang kena curi don't hesitate to make police report because the reports would be very useful in the future.


Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua.




Tak sangka 1 Ramadhan dapat tangkap pencuri. hihi.

6 comments:

iQBaL HaSBuLLaH said...

Tau dah ceta ni.
Bosan la ceta bnyk2 kali.

:)

Salwa said...

tu orang len yang cite.lain2 versi.haha.

iQBaL HaSBuLLaH said...

jalan ceritera still sama.bosan.

next please..

:)

Salwa said...

haha.nak cite best tengok tb la.

[sutera kasih] said...

dh mcm cite CSi dh..hehe

doa org yg teraniya, insya'Allah akan dmakbulkan..

Nafisatul Ilmi said...

Nama kawan tu Siti kan...