amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Monday, September 19, 2011

Pergi conference ke jalan-jalan.

Selasa sampai Khamis lepas ade la satu conference, PECIPTA 2011. It was a big event whereas researchers from many institutions in Malaysia gather and promoting their best research.

Well, mula-mula I takde la rase teringin sangat nak gi (honestly la sebab event tu kat KLCC..jauh!) Then suddenly dapat la ilham (ceih...). Terasa nak gi lak, lagipun bas disediakan untuk ke sana. So me and Emi went to the conference on its last day, Thursday.

Kat sana ade banyak sangat research yang berjaya, banyak yang dah berjaya dikomersialkan. Ada yang researchnyer disponsorkan oleh private companies. Ada yang dah dijual produknya..siap ade duta lagi. Kagum sangat!

We did asked several booths. Sebenarnya kami tak tahu pape pun pasal research diorang tu. I ni major in Physics. Tapi seronok bila tanya booth Chemistry or Biology based research, then, kita faham research diorang tu..rasa sangat puas hati. Siap boleh testing food samples..bukan calang-calang makanan testing tu tau. Eg: probiotic chocolate. Haa..mane nak dapat. Chocolate kat luar tu biasa jer. Takde pun yang mengandungi prebiotics (useful bacteria commonly available in vitagen, yakult etc.) Minumam herba la..sangat pahit! Nasib baik dia tuang sikit je dalam cawan.

Lepas dah puas pusing satu dewan tu kami pun ambil la gambar (perkara wajib ok).

Tengok la..kitorang dapat pamplets je. Mula-mula Emi yang beria nak dapatkan beg. I takde perasaan sangat nak ambil goody bags (sebab pikir bawak balik umah kang semak je). 

Then, suddenly I nampak de sorang laki tu selamba betul dye tulis name kat kaunter pastu terus je diorang bagi dye beg (kat tangan dye dah penuh dengan beg kot). 

Tetibe I rase tercabar! haha. Mata I pun terus aim kat kaunter KPTM (sebab I nampak de beg banyak kat situ). I terus menuju ke kaunter then tulis nama dengan selamber nye (macam laki tadi.haha). 
Ja Jang~ dapat la beg yang agak besar! Puas hati rupanya bile dapat beg.haha. Then, I pun terus menuju ke kaunter-kaunter yang lain...setengah tu I tak tau pun kaunter ape.mata sibuk tengok buku nak sign nama je. Emi pun terkejut tengok I tetiba semangat kutip beg. Last-last tangan kami pun penuh dengan beg. Puas! hihi.

Then, kitorang pun habiskan masa window shopping around KLCC. Dapat gak makan nasi beriyani. Deliciousss~ Oleh kerana kitorang malas nak tunggu bas UiTM tuk balik Shah Alam, kitorang pun balik sendiri nek komuter je. Alhamdulillah..sampai rumah dengan selamat. Penat tapi seronok.


So..moral of the story..kalo gi conference..jangan malu untuk bertanya walaupun kita memang tak tau pape pun pasal benda yang nak ditanya tu.ok.


7 comments:

rafiq said...

kena jadi muka tak malu baru dapat bag..hehe

Salwa said...

haha.memang pun.mula-mula ingat nak cover cun.terus tak jadi.haha.

WuMing said...

Posing sorang-sorang saja... Lain kali ajak WuMing laa sebagai teman...

emy hamizah said...

haha..beg tu yg pntg. sedap dpt mkn chocolte free

nasi beriyani pn sedap. nk p lagi eh zai ;)

Salwa said...

WuMing: hehe.posing sorang jer.membem jadi camera man sekejap.hihi.
Emy: betul2.memang kenyang lah makan nasi briyani tu.berbaloi2...

Bigdaddyz said...

mulut mahu manis selalu hehe...

Mya said...

da beberapa kali g fair kat klcc ni. hee