amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Saturday, September 24, 2011

My First Passport

I've successfully made my first passport last Friday. ;D

Takde la susah sangat rupenye nak wat passport. You just have to bring gambar passport 2 keping, and IC. Also don't forget to bring money to pay for the passport. RM100 for two years. Itu tempoh yang paling pendek. Then, in case IC tak leh dibaca (sebab cip tu rosak), better bring along your birth certificate.

Cover passport rm2.

Tempoh nak siapkan passport tu lebih kurang sejam. Sementara nak tunggu tu I ngan kawan-kawan manfaatkan masa shopping kat kedai dalam kompleks tu.hehe.

Tada~

Passport ni buat kat Jabatan Imigresen. Di Shah Alam, Jabatan Imigresen ada di Kompleks PKNS. Berpusing-pusing jugak kitorang cari pejabat ni. Yelar.. first time katekan.

Everything went smoothly. Cuma I kena amek gambar passport yang lain sebab gambar passport I yang sedia ada agak kurang berkualiti (gambar pun samar-samar, lagipun I cuci gambar tu murah dulu. Kualiti tu penting gak, so I pun amek la gambar baru kat situ jugak (ada disediakan booth instant photo printing). Nasib baik masa tu I pakai agak vouge la..selendang bagai.haha. My friends pun jealous.hehe.

Wanted

InsyaAllah, kami akan bercuti jalan-jalan kat Singapura bulan Disember nanti. Member kami sorang tu tengah study kat National Science Universitiy of Singapore (NUS)...universiti famous tuh..dye memang science freak pun. Dah lame dah dia ajak kami.


Lepas ni boleh ar nak gi oversea sesuke ati. Cume..cume..$$$ je yang menghalang.hehe.de rezeki ade la.

4 comments:

Kathy Tuah said...

kalau dah ada passport senang dah nak pi jalan2..hehe

wahida said...

pas ni gi bandung tau...heaven...

anismelon said...

wah...best kan leh g melancong..hehe..bile la na dpt merasa..

Salwa said...

kathy tuah: lagi jauh kaki melangkah.hehe.

wahida: teringin gak nak gi. kalau berkesempatan la.

anismelon: de rezeki de la tu. ;)