amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Saturday, October 6, 2012

Telekung buat mama & Bandung

Tak sabar pula nak menanti hari esok. Esok mak dan ayah nak datang sini. Sepupu I konvo esok di PICC Putrajaya. Sebelum esok ni macam-macam la mak I pesan. "Awa bawa tau kain-kain hari tu, mak saje nak tengok". Pastu dia call lagi, "Telekung mak tu awa basuh dengan air lalu, basuh sikit je, pastu bia je dia kering, kalau berkedut tu gosok-gosok sikit, mak tak sabar nak pakai ni, masukkan dalam plastik dia balik". Masuk dalam plastik balik tu yang tak tahan tu. Katanya nak nampak betul-betul baru dari kedai. Telekung tu I beli tuk mak masa kat Bandung hari tu. "Awa bawa la selipar sekali. Senang mak nak naik turun tangga rumah Mak Tam nanti". Selipar pun nak?? Macam-macam la my mama. Tak sabar nak berjalan la tu.


Telekung buat mak khas dari Bandung. Mak saya ni tak suma pakaian warna menyerlah sangat. She likes simple.

Carefully packed. Dah wangi-sewangi-wanginyer I letak Downy baaanyak. Motif gosok tadi??? Entah la.


Ha..pasal berjalan di Bandung minggu lalu. Tak cerita lagi kat blog. Hehe. Last week, me and my labmates menghadiri konferens di Hyatt Regency Hotel, Bandung. Tapi kitorang tak duduk hotel tu. Sebab agak mahal. 5 star hotel kan.. So kami duduk di Hotel Anggrek Gandasari. Staf hotel semuanya ramah. Setiap kali keluar masuk hotel mesti diorang tegur sampai kenal ami ni asyik balik tangan penuh barang shopping.

Barang I perlu ada dalam sling bag bila travelling.

2 hours of flying. Bau wangi nasi lemak Pak Nasir dalam flight Air Asia sentiasa ada setiap kali naik flight. Memang menguji nafsu makan I.

Sampai-sampai je lepas hadir konferens, kami terus ke Pasar Baru. Apa lagi. Shopping sakan la semua. Oleh kerana bajet I kali ni tak begitu tinggi, cukup la beli untuk family, saudara dan kawan-kawan souvenirs kecil-kecil je. Lain kali nak datang Bandung memang tujuan untuk shopping sesaja.

Hari kedua kami singgah di Tangkuban Perahu. Di sini ada gunung berapi yang masih aktif. Sampai-sampai je dah terbau sulfur yang sangat kuat. Pening kepala.

Gunung Tangkuban Parahu. Tiru gaya posing Danish. Yaw!


Walaupun udara berbau sulfur yang tengit, muka sentiasa kena senyum. :)

 So, lepas habis tangkap gambar, kami teruskan perjalanan ke Kampung Daun. Di sini ada restoran makan yang sangat best. Terserlah ke'Bandung'an dia.

Welcome to Kampung Daun.

 Nasi ayam penyet. Air kepala yang betul-betul dia letak santan kelapa. Sambal dia giler pedas. Mengangis teresak-esak kami. Kalau yang tak suka pedas, order la makanan lain. Menu di sini pun menarik. Sedap!

Lepas tu kami singgah di Kavling Strawberry. Merasa la petik sendiri strawberry. Masa kat Cameron Highland takde pula rasa nak petik kan. Hehe.



Main petik je. I takde la suka strawberry pun. Sebabkan strawberry ni cute, I pun nak join petik.

Ok cukup! Penuh kang tak makan membazir. Alasan..padahal dah malas nak petik.


Danish with his full basket of strawberries.

Kak Am and family. Kak Ita pun ada bersama anak dia.

Hari ketiga kami dah takde tempat nak pergi. Lepas konferens, kami pergi Tako Tiga. Di sini jual seluar Levis sangat murah. Baju branded-branded lain pun murah. Petang tu pula kami berjalan-jalan di Jalan Dago. Dari hotel kami, kami naik je Angkot, sejenis bas kecik. Kami tak tahu pun nak berhenti mana. Nampak je kedai yang nak pergi, kami suruh pakcik tu berhenti. Jerit "Berhenti pak!", dia tak paham, kena cakap, "Kiri Pak!", baru dia berhenti. Sepanjang jalan tu Jalan Dago. Sepanjang Jalan Dago ni ada banyak kedai Factory Outlet yang menjual barangan berjenama dengan harga murah. Kedai Blackberry Lounge pun terletak di Jalan Dago. Orang kata Blackberry di sini murah belaka. Tapi kami tak singgah pun sebab takde bajet untuk Blackberry. Kami jalan kaki je sepanjang Jalan Dago. Kedai Kartika Sari dan Amanda pun terletak di Jalan Dago ini. Kedai tersebut menjual brownies yang terkenal tu.

Tak sangka muat juga kami naik Angkut ni. Tapi boleh lenguh kaki kalau naik lama-lama.

Hari keempat giliran I pula present paper I. Alhamdulillah semua berjalan lancar.


Debaran sebelum pembentangan. Senyum menggeletar.

Selesai konferens, petang tu lagi sekali kami pergi ke Pasar Baru. Kali ni kami lebih bijak memilih barang. Hehe. Belajar dari pengalaman hari pertama di sini. Souvenirs adalah lebih baik jangan beli dari budak-budak atau pakcik-pakcik yang datang dekat kita. Harga diorang letak sangat mahal. Nak murah beli souvenirs kat tingkat bawah Pasar Baru tu. Situ baru harga betul. Berpengalaman kan.

Malam tu I ngan Emi makan di restoran Warung Misbar di Jalan Riau, bersebelahan Jalan Dago. Restoran ni berkonsepkan panggung wayang. Mati-mati kami ingatkan cinema. Rupa-rupanya kedai makan. Siap diorang tayangkan filem lama diorang. Tapi tak tengok pun sebab lapar sangat. Tengok makanan je. Hehe.


Hari kelima, duit pun dah habis. Tinggal sikit untuk tambang teksi balik. Habiskan masa mengemas beg yang bertambah, daripada datang sini 1 beg, balik jadi 3 beg. Haha.

Itulah pengalaman di Bandung. Tempat puas hati shopping kain, baju, seluar dan barang-barang untuk perkahwinan. Sape nak kahwin beli la kain kat sini, memang sangat murah. Orang kata Jakel borong kain di sini. I can see why.

Ni kira konferens last I untuk pengajian Master ni. InsyaAllah lain kali ada rezeki berjalan lagi. Kurang dari setahun I sempat pergi banyak tempat dan belajar pelbagai budaya yang sangat berbeza. Langkawi, Sabah, Singapura, Korea dan lastly Bandung. Impian I nak berjalan bawa family sekali. InsyaAllah.

Continue finishing writing thesis.

1 comment:

kb8282 online store said...

Pihak kami ada menyediakan jualan secara online barangan handbag, dompet, cadar, eyewear, belt, jam tangan, pakaian wanita, tudung & telekung murah dan harga berpatutan. Boleh dijadikan barangan hantaran.

layari blog kami di ONLINE STORE
atau PHOTO PRODUK