Dah lama tak masuk dapur. Sempena Saturday night hehe rajin la sikit nak masak. Esok kan cuti.sape kate! Esok kena gi fakulti ade event wajib pergi.huhu.ruin d weekend. Kalau ade makan free dimaafkan..hoyeah. Ni resepi ayam masak ros..ros la kot..saya google-google dan ikut bahan apa yang ada kat dapur.
Bahan-bahan:
5 ketul ayam (perap bersama serbuk kunyit dan garam)
1 biji bawang besar (hiris)
5 tbs cili giling
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 bunga lawang
1 kulit kayu manis
2 biji tomato
2 btg serai (dititik/diketuk)
1/2 cawan santan
3 tba mentega
Cara memasak:
Ada orang letak daun pandan bagi wangi. Ada juga resepi lain untuk ayam masak ros seperti letak susu cair, kacang peas and so on so on lah. Pelbagai cara.
Ok dah lapar. Happy Dinner!
Bahan-bahan:
5 ketul ayam (perap bersama serbuk kunyit dan garam)
1 biji bawang besar (hiris)
5 tbs cili giling
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 bunga lawang
1 kulit kayu manis
2 biji tomato
2 btg serai (dititik/diketuk)
1/2 cawan santan
3 tba mentega
Cara memasak:
- Tumis bawang besar hingga lembut. Angkat.
- Dengan minyak tumis bawang tadi, tumis cili giling sampai naik minyak.
- Panaskan butter, masukkan bawang putih, bunga lawang dan kulit kayu manis sampai naik bau.
- Masukkan ayam, tomato, santan dan serai. Kacau sekejap.
- Masukkan cili giling dan bawang yang dah dimasak tadi.
- Tambah air jika mahu banyak kuah. Masak sampai ayam masak.
Ada orang letak daun pandan bagi wangi. Ada juga resepi lain untuk ayam masak ros seperti letak susu cair, kacang peas and so on so on lah. Pelbagai cara.
Ok dah lapar. Happy Dinner!
No comments:
Post a Comment