Bahan-bahan:
Ayam (potong kecil-kecil)
1 biji bawang besar (dimayang)
1 ulas bawang putih (dihancur)
2 cm halia
2 cili merah (dihiris)
Kicap Manis/Masin (Tambah kicap pekat pun boleh)
1 sudu besar Sos Tiram
Sedikit minyak
Air
Garam
Cara-cara:
1. Tumis bawang dan halia. Tuang kicap dan sos tiram ikut rasa. Biarkan kicap masak dengan api perlahan (kuat sangat api boleh buatkan kicap hangus~tips kawan saya)
2. Masukkan ayam, tambah air dan biarkan 10 minit (bagi lemak minyak ayam meresap keluar ke kuah).
3. Masukkan cili merah, sedikit garam (kalau guna kicap masin, kurangkan garam). Biar masak sehingga kering mengikut citarasa.
4. Sedia untuk dihidang.
Ayam Masak Kicap yang mudah.
Maaf gambar kurang memuaskan sebab ambil guna kamera handset saje.
No comments:
Post a Comment