amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Wednesday, July 18, 2012

Apa itu QR code.

Tau tak pasal QR code.
Selalu jumpa simbol QR code ni merata-rata terutama kat papan iklan. QR code sebenarnya code bar yang akan link kan terus ke url page iklan itu. Smart phone hanya perlu scan code tu guna QR Code Scanner application (download free je kat market).

Pastu, kita juga boleh generate QR code sendiri (a.k.a buisness card dalam bentuk code).
Ni QR code untuk blog saya ni.




Dah berzaman guna Android baru sekarang terasa nak explore.hehe.

Learn new things everyday.

3 comments:

Hanamiko Sakura said...

kalau nak buat kod QR tu macam mana ek?

Maicher said...

wahh tak penah tau pun bleh buat code untuk blog sendiri! :D nice.

Salwa said...

Hanamiko Sakura: Saya guna application 'QR Code', download kat henfon. Dari situ boleh generate code sendiri. Just letak url address je.

Maicher: I pun main try try je. :)