Ingredients:
2 1/2 cwn beras (basuh dan toskan)
2 tbs minyak sapi/marjerin
1 tbs minyak masak
(Bahan Tumis)
2 bawang merah (hiris)
1 ulas bawang putih (hiris)
1 inci halia (hiris)
1 bunga lawang
1 bunga cengkih
1 buah pelaga
1 kayu manis
3 tbs sos tomato
2 biji tomato (potong dadu)
1/4 cwn susu cair
Garam secukup rasa
How to:
- Panaskan minyak dalam periuk nasi (periuk nasi electrik pun boleh). Masukkan minyak sapi.
- Tumiskan semua bahan sampai naik wangi.
- Masukkan sos tomato, buah tomato. Kacau sehingga tomato hancur. Masukkan susu cair dan air.
- Masukkan beras dan air (paras masak nasi seperti biasa dan lebihkan 1/2 cawan)
- Biar masak. Sekali-sekala kacau nasi agar nasi tak mengeras di tapak.
Nasi tomato yang dah siap masak sangat sesuai makan dengan ayam masak merah dan jelatah timun (a.k.a. jeruk timun)
Gambar ni saya google je.
No comments:
Post a Comment