amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Wednesday, December 2, 2009

Roti Jala


Sesuai untuk makan petang.

Bahan-bahan: (utk 40 kpg)
3 cwn tepung gandum (1/2 kati)
2 biji telur
2 sudu bsr susu tepung
sedikit garam
2 1/2 cawan air
Pewarna kuning (utk bagi warna kuning, xyah pn xpe)

Acuan roti jala

Cara-cara:
1. Masukkan tepung, susu tepung dan garam. Buat lubang tengah-tengah tepung, letakkan telur. Campur air. Kacau sebati.
2. Guna acuan masak sehingga keemasan. Lipat roti jala mengikut suka.
3. Lagi senang guna 'nonstick frying pan'. Ataupun, masak dalam pan biasa, supaya tidak melekat renjis minyak guna daun pandan yang dilipat agar lebih wangi.
4. Siap dan sedia dimakan. Lebih sedap cicah dengan kuah kari ataupun kuah durian.

No comments: