amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Wednesday, February 13, 2013

Negeri Akhirat volume 1 - Ustaz Azhar Idrus


Masjid Negeri Selangor-Kuliah Syarah Hikam

Masjid Negeri Selangor MSSAS: Kuliah Syarah Hikam oleh Dr Zulkifli Al Bakri akan diadakan pada Rabu pertama, kedua dan ketiga setiap bulan termasuk hari ini, 13 Februari 2013.
 
Lokasi: Dewan Solat Bawah Masjid Sultan Salahudin Abdul Aziz Shah.
Waktu: Selepas solat Magrib.

Dr Zulkifli Al Bakri

Thursday, February 7, 2013

Chinese cuti, kita lagi cuti sakan.

Orang lain cuti, kita pun ape lagi, cuti la! Orang kita sangat suka cuti. Supervisor saya, Dr Mandy pun tak cuti lama. Huhu. Nape la dia tak cuti lama.Rajin sungguh. Saya pun kena la rajin jugak. Minggu ni semua orang balik kampung. Saya je tak. Why?? Why?? Terpaksa maa. Sabar..sabar..sape tak nak balik kampung wei. Biar la orang kate kite anti social T_T.....*nangis sorang-sorang. Nak lepak dengan kawan, poket kering, memang tak ah. Duk umah makan ayat-ayat journal. Sabar....sabar....

Takpe. Tak semua orang dapat apa yang kita dapat. Usaha kan tangga kejayaan. *motivate diri sendiri. Setiap orang perjalanan hidup dia lain. Bukan senang-senang duit turun dari langit. Saya tengok memang salary cikgu-cikgu kat office saya tinggi belaka, tapi dengan cara kerja mereka yang komited, padan dengan salary, lunch on table.

Apa yang nak diambil pengajaran:

  • Nak sesuatu kena berusaha
  • Malu bertanya sendiri rugi
  • Tangguh kerja sendiri merana
  • Tugas perlu amanah untuk rezeki yang diberkati.
Nasihat dari Daikun, officemate saya:
  • No matter how much you get, you must give some to your parents. Even a little. Have to give. Even they are not asking for it.
Nasihat dari Dr Mandy:

  • You need the heart to learn, then you can change. 
  • Comments are hurtful, but that's the best thing for us to change to be better.
Nasihat dari Dr Malik:
  • Awak kena hormat guru awak, tak kire la seteruk mana pun dia, baru la ilmu itu lekat.


Nonetheless, my beloved family is coming here this weekend. (^o^) yippie! Sape kate tak balik kampung tak cuti.

Saya bukan orang bijak, cara saya adalah usaha. Ada rezeki, ada. Tak dapat, mungkin itu bukan yang sesuai untuk saya.

Wednesday, February 6, 2013

Curi Masa Sikit

Fuuhhhh Fuhhhh~~
Berhabuk dah blog ni. Buzy beberapa hari ni. Buzy buat ape entah.

Kelmarin dah hantar resume ke beberapa tempat. Semuanya di Perak. Sangat nak mencari kerja di kampung halaman. Kalau takde rezeki di sana, terpaksa la cari di sini je. Alhamdulillah semalam sempat siapkan subtopik tesis yang ber'lubang'. Baca journal sampai tersengguk-sengguk, last-last tidur. Hehe. Datang kerja hari ni siap bawa tesis supervisor dengan harapan ada masa boleh dicuri untuk tesis saya. As usual, sampai office je buat secawan milo (benda wajib ada atas meja). Sementara officemate lain dah masuk kelas untuk mengajar. Weehoo.. duk office sorang-sorang. Ok. Bosan. Bye. -_-"