Pages

amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Wednesday, December 28, 2016

Ayam Masak Hitam

Preparation time: 15 minit
Serving size: 4 people

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam

Bahan A:
3 biji bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
1/2 tsp jintan putih

Bahan B;
1 bunga lawang
1 buah pelaga
1 kulit kayu manis
1 helai daun pandan (simpulkan)
2 tangkai daun kari

Cili kisar (8 batang cili kering)
1tbs kicap manis
1tbs tomato puri
2 biji tomato (potong dadu)
1 tangkai serai (titikkan)

3 tbs minyak masak
Secubit garam

Cara-cara:

  1. Perap ayam bersama bahan A. Perap dalam 1 jam atau lebih.
  2. Panaskan minyak masak, tumis bahan B.
  3. Masukkan cili kisar, masak hingga naik minyak.
  4. Masukkan kicap manis, tomato puri dan serai. Biar masak.
  5. Masukkan ayam yang telah diperap tadi beserta buah tomato dan gaul hingga sebati.
  6. Tambah air jika inginkan berkuah.
  7. Masukkan garam.
  8. Siap.
Sumber: google

No comments: