Serving size: 4 people
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
Bahan A:
3 biji bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
1/2 tsp jintan putih
Bahan B;
1 bunga lawang
1 buah pelaga
1 kulit kayu manis
1 helai daun pandan (simpulkan)
2 tangkai daun kari
Cili kisar (8 batang cili kering)
1tbs kicap manis
1tbs tomato puri
2 biji tomato (potong dadu)
1 tangkai serai (titikkan)
3 tbs minyak masak
Secubit garam
Cara-cara:
- Perap ayam bersama bahan A. Perap dalam 1 jam atau lebih.
- Panaskan minyak masak, tumis bahan B.
- Masukkan cili kisar, masak hingga naik minyak.
- Masukkan kicap manis, tomato puri dan serai. Biar masak.
- Masukkan ayam yang telah diperap tadi beserta buah tomato dan gaul hingga sebati.
- Tambah air jika inginkan berkuah.
- Masukkan garam.
- Siap.
Sumber: google
No comments:
Post a Comment