Satay Ayam
The Ingredients:Seekor ayam (Ambil isi sahaja, ambil juga kulit, potong dadu) - boleh dapat dalam 40 cucuk
5 btg serai
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
5 tbsp minyak masak
3 cawan gula (it is a lot)
1 tbsp jintan halus
Serbuk kunyit (andai ingin tambah lebih warna kuning)
3 batang serai (diikat, akan guna untuk merenjis minyak semasa membakar)
Setengah cawan minyak masak (untuk drenjis sewaktu membakar)
Step by step:
- Blend all the ingredients together.
- Perap bersama ayam semalaman (lagi lama lagi sedap). Never put them in the fridge.
- Cucuk dalam 5 isi ayam pada sebatang lidi. Kulit di tengah (the part that I love most).
- Bakarrrrr.
Tips:
- Rendam dahulu batang lidi dalam airsupaya tak cepat patah/ hangus semasa bakar.
- Perapkan ayam semalaman, jangan masuk dalam peti ais (kerana akan menyebabkan air ayam keluar dan bahan perap tidak meresap ke dalam ayam)
- Garam dilarang sama sekali, garam akan mengelakkan perapan meresap ke dalam ayam.
- Gula akan menghasilkan satay yang berkilat dan manis.
No comments:
Post a Comment