amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Wednesday, February 10, 2016

Resepi: Satay Ayam

Satay Ayam
The Ingredients:

Seekor ayam (Ambil isi sahaja, ambil juga kulit, potong dadu) - boleh dapat dalam 40 cucuk

Bahan kisar:
5 btg serai
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
5 tbsp minyak masak
3 cawan gula (it is a lot)
1 tbsp jintan halus
Serbuk kunyit (andai ingin tambah lebih warna kuning)

3 batang serai (diikat, akan guna untuk merenjis minyak semasa membakar)
Setengah cawan minyak masak (untuk drenjis sewaktu membakar)

Step by step:

  1. Blend all the ingredients together.
  2. Perap bersama ayam semalaman (lagi lama lagi sedap). Never put them in the fridge.
  3. Cucuk dalam 5 isi ayam pada sebatang lidi. Kulit di tengah (the part that I love most).
  4. Bakarrrrr.

Tips:

  • Rendam dahulu batang lidi dalam airsupaya tak cepat patah/ hangus semasa bakar.
  • Perapkan ayam semalaman, jangan masuk dalam peti ais (kerana akan menyebabkan air ayam keluar dan bahan perap tidak meresap ke dalam ayam)
  • Garam dilarang sama sekali, garam akan mengelakkan perapan meresap ke dalam ayam.
  • Gula akan menghasilkan satay yang berkilat dan manis.



No comments: