amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Tuesday, March 26, 2013

Sup Labu / Pumpkin Soup

Sup labu ni sedap makan dengan cicah roti bakar, atau makan macam tu saja pun boleh. Ada sesetengah resepi tak guna krim putar (whipping cream), tapi banyak pulak bahan lain nak diganti. Saya guna krim putar terus senang..hehe..sebab malas nak letak banyak-banyak benda.

Ada beberapa jenama whipping cream yang terdapat di pasaraya. Harga dalam RM8. Selalu digunakan dalam pembuatan kek, Pavlova, sup berkrim dan sebagainya.


Ni resepi simple untuk sup labu, sukatan agak-agak je lar.
 
Bahan-bahan:

1/2 biji labu (potong kecil-kecil)
30g mentega
1 sudu besar serbuk kari
2 ulas bawang putih (cincang halus)
100 ml krim putar / whipping cream (nak kurangkan pun boleh, ikut rasa tekak nak sup pekat tahap mana)
200 ml air (ikut suka nak pekat tahap mana)
Garam secukup rasa


Cara-cara:

1. Panaskan mentega dalam periuk dan masukkan labu. Goreng sampai labu lembut.
2. Masukkan bawang putih dan serbuk kari. Goreng sekejap saja.
3. Masukkan air dan krim putar. Masak sampai labu lembut.
4. Blendkan sup dalam blender sehingga semua bahan sebati dan halus. Kalau rasa nak sup yang tekstur lembut, boleh la tapis..tapi saya tak buat sebab tak nak rugi labu.

Tada!

Oleh kerana rumah saya takde mentega, saya belasah je marjerin. Sedap cicah dengan roti bakar atau 'garlic bread' yang dibakar.

Di mana ada kemahuan di situ ada jalan.

No comments: