amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Friday, March 10, 2017

Barang-barang Tepak Sirih ~ Pekan Tapah ~ Sirih ~ Gambir

Yang bakal naik pelamin, bakal kahwinkan, atau anak saudara nak kahwin. Ada keluarga yang masih mengamalkan adat Melayu dalam hantaran. Adat je, tak perlu pun takde masalah. Cume biaselah, nak nampak indah, terima pendapat orang-orang tau, tiada masalah selagi tidak bercanggah dengan syariat. Ini antara barang/bahan yabg diletak dalam tepak sirih. Lain tempat mungkinlah lain isinya. Uo to u guys. 

Isi-isi tepak sirih:

Gambir
Pinang
Kapur
Daun sirih
Bunga cengkih
Tembakau (takyah letak pun, dulu ye la kot)

Barang-barang tersebut. Bunga cengkih patut tahu lah..tak tahu jugak...hmm..sila-silalah masuk dapur.

Yes, barang-barang ini sangatlah kita dah tak pakai pun. Yang duduk bandar lagi la mane nak dapat daun sirih kan. Namun begitu, these items can be bought at conventional Indian's groceries stores. Di Tapah, saya beli semua barang-barang tepak sirih tersebut di kedai Rajan Store yang terletak berhadapan masjid Tapah. Minta saja daripada tuan kedai, dia akan ambil. And that was my first time buying those items. Gambir RM1 satu. Daun sirih 5 helai 5 kupang. Total cost around RM4.80.

Boleh sapu permukaan daun sirih dengan minyak zaitun or any other oil, to make it look shiny and fresh.

See also:
Veil nikah
Veil sanding ungu
Baju simple sanding purple
Katering
Mekap Artis / MUA Ipoh
Inai daun