amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Monday, August 27, 2012

Penghabisan

Dah 2 minggu I tinggalkan Shah Alam. Beraya betul I kali ni. Alhamdulillah. Sekarang I kena bertungkus-lumus menghabiskan master I yang sudah hampir ke penghujungnya. Pejam celik sekejap saja 2 tahun sudah berlalu.

More roads waiting to be taken in front.

Don't let others bring you down.

Monday, August 6, 2012

Lengang

Shah Alam hari sangat lengang. Di mana semua orang? Di area PKNS, SACC, pusat bandar Shah Alam mesti peuh dengan orang nak shopping untuk raya. Jalan di UiTM memang sangat la lengang. Bawa kereta rasa macam jalan milik diri sendiri.hehe. Lab hari ini pun takde orang. Dapat la saya dan Ada buat keje dengan fokus dan tenang.


1st draft paper - self repair. Banyak pula error rupanya.

Struggling before raya. Menghabiskan masa seharian di lab.

Kak Sherene pun singgah lab hantar biskut-biskut raya yang labmate order. Tu dia..banyak rupanya kami order.hehe.


Kedai-kedai pun dah pasang lagu raya je. Walaubagaimanapun, jangan lupa kita masih di bulan Ramadhan. Beribadahlah sebanyak mungkin. Teruskan solat terawikh.

Esok mula bekerja. Chaiyok!

Sunday, August 5, 2012

Arnab kami beranak.

Semalam arnab kami, Kasih telah melahirkan 4 baby. 3 putih, 1 hitam. Sekejap betul la dah beranak. Terkejut kami tengok-tengok dah ada baby. Tak silap kami tak sampai sebulan pun dia pregnant.
Kami letak bakul dalam sangkar dia, kalau tak nanti baby-baby tu jatuh terkeluar dari sangkar. Kasih ni suka main gigit-gigit kain. Tu yang kami bagi dia kain biar ada bau dia kat kain tu. Adalah perkara biasa bagi arnab yang beranak mencabut bulu-bulu dia. Dia akan guna bulu dia sebagai 'carpet' untuk anak dia. So bulu-bulu dia tu pun kami masukkan dalam bakul tu.
Dan dinasihatkan juga jangan selalu sangat pegang baby dia takut bau tangan kita menyebabkan mak dia tak kenal anak dia. Nanti mak dia taknak jaga pulak.

Tak sabar nak tengok diorang besar sikit, ada bulu mesti comel. 

Syuhada pulak pening nak bawa balik diorang ni macam mana raya nanti. Hehe.


I'm still trying to finish up the paper. Chaiyokkk!!

Saturday, August 4, 2012

Suka Yuna!


I'm in love. I'm in love! I'm in love with Yuna music. Her songs are catchy and easy to listen to. She got sweet amazing voice like Lenka. I love Lenka too btw. I can see she's now staying in Europe. And even the people there attracted to her songs. Decorate, Randomly Awesome, Coffee, Live Your Life and many more.

Tu diahh. Nak tiru gaya dia? Berpeluh bahang la pakai kat sini.hihi.

I wonder when she'll be back to Malaysia and continue with her show here. Oh! I love the Terukir di Bintang. Although the lyrics are unlogical to achieve in real life, capai bintang dari langit untuk mu..impossible! But hey..come on it's music. That's what makes music interesting rite. "If you really want to..."-the lyric from Live Your Life song. You can be what you wanna be and that depends on whether or not you really want it. This is the lyrics.

'Live Your Life' by Yuna

Find your lie, don’t hide from what you are
And rise before you fall,
And hope for something more
Live if you really want to

All my life, I’ve been looking for something amazing
It’s almost like I’ve been star gazing
The sky is riding above me
Oh, oh, oh
We were meant for something bigger than this
Don’t ever try to dismiss yourself
Cause you don’t have to lose

All my life, my dreams just seemed so far away
And now it’s like they’re here to stay
I hold it close to me
Oh, oh, oh
We were meant for something bigger than this
Don’t ever try to dismiss yourself
Cause you don’t have to lose
Live if we really want to

Hari ini saya bersama Ada shopping raya sikit di Plaza Alam Sentral. Forst of all, parking memang dah agak dah penuh dan padat. Rasa-rasanya hampir separuh penduduk Shah Alam turun situ. I beli tudung untuk baju raya I. Blue colour. If I'm not mistaken ni pertama kali I beli baju raya warna biru. Bluuueeisshh. Tadi tukar braces, tapi tak tukar warna biru (kawan suruh warna biru, tak nak la, biru sungguh nanti I, I pilih my usual colour, hot red. Sekarang dah rasa tekanan pada gigi, Dr Siti nak tarik lagi gigi ni, susun cantik lagi. Adeh~~berbuka makan benda lembut je la malam ni. I pun laju je gi bazar beli tepung pelita. Sebab ianya lembut dan manis, easy to consume. I memahami orang-orang tua yang takleh makan benda keras sebab takde gigi. Ade geng. Hehehe.

Blue shawl.

I tengok style baju kurung sekarang mesti kena ada hiasan manik. Kalau takde manik tu baju-baju tu nampak sangat biasa dan tak rasa nak beli. Dengan adanya hiasan manik yang berwarna-warni kilau-melilau tebal-setebalnyer, bertambah saham baju tu. I cuba scan and copy masuk dalam otak I ni corak-corak manik tu, mana la tau..ada masa nak try buat sendiri. Hehe.

Paper yang Dr Malik minta hari tu pun baru 50% siap. By this Monday mesti dah siap ready untuk tunjuk kat Dr Malik untuk proses penapisan yang pastinya banyak perlu ditapis. Chaiyok!

Friday, August 3, 2012

Persengketaan

Persengkataan.
Dalam kehidupan harian ni kita berbicara, berkomunikasi dengan ramai orang. Setiap orang dengan sifat dan kerenah masing-masing. Kita sendiri pun tak sempurna kan. Setiap orang pasti ada sifatnya yang kita ssendiri kurang berkenan. Namun, sebagai manusia biasa kita kena la terima orang tu seadanya. Yang mana salah tegurlah dengan baik, jangan main redah je tegur, silap-silap ada pula perang dunia nanti. Mulut ni perlu dijaga. Sebelum berbicara, tapis dahulu agar tidak menyakiti hati orang lin. Nanti ada yang terasa kan susah. Tak bertegur berminggu-minggu. Mana yang terlepas cakap, mohon la maaf dengan hati ikhlas dan jujur. Tak salah buat benda dengan ikhlas. Ada rezeki dapat la pahala.

Lain orang lain sifatnya. That what make friends interesting. Saling melengkapi. *gambar sekadar hiasan. Kawan-kawan saya manusia ok.

Makin lama kita bersama dengan seseorang tu, semakin banyak baik dan buruk dia yang kita tahu. Sampaikan kita sendiri tak sangka ada juga orang berperangai macam tu. Biasa la..itu la 'trademark' dia. Kita pun ada trade mark sendiri cuma kita je tak sedar.

Sabar. Itu lah resepi untuk sentiasa ceria dan kurang masalah menarik muka masing-masing. Sabar dengan kerenah orang lain. Tapi jangan sampai diri sendiri tertindas pula. Itu kurang bijak namanya. Hak sendiri pun perlu dijaga tapi jangan keterlaluan hingga di'cop' sebagai mementingkan diri sendiri.

Sabar na. Bese le tu. Orang.

Saling bermaafan. Walau apa pun persengketaan yang pernah berlaku terhadap seseorang itu, bermaafanlah sesama sendiri. Dendam hanya akan merosakkan hati sendiri sahaja. People make mistakes.

Two words that would change everything.

Owkey. Cukup la ceramah sampai tu hari ini. Membebel sudey.hehe. Semalam berbuka dengan classmates degree. Tu pun first time Ramadhan kali ini kami serumah berbuka bersama di luar. Selalunya berbuka di rumah je sambil tengok tv tengok cerita DejaVu, sambil mengomen negatif je bile tengok cerita tu, tapi tengok jugak sebab tv terpasangkan.hehe. Tapi semalam episod last kami tak tengok pun. Nak tengok kat TONTON internet rumah kami sloooowww sangat, mesti ada orang HACK! suke suke salahkan orang. Berbuka dengan nasi ayam not bad lar..tapi macam tak puas sebab nasi ayam..terlalu..terlalu..neutral. Kami nak PEDAS dan ada GORENG-GORENG..ish..ish..ish..not good. Dah lama kami tak berkumpul makan bersama Ikwan, Nisa, Salleh, Apiz dan Kak Jannah. Semua buzy dengan research masing-masing. Goodluck kawan-kawan.

Lepas ni nak berbuka luar dengan housemate saja pulak. Girls only. Hehe.

Wednesday, August 1, 2012

Hari Ini


Hari ni menghabiskan masa di rumah cuba menyiapkan.paper yang dr malik minta semalam.
Oleh sebab dah 2 hari tak ON enjin kancil I. I pun bawak la dia jalan-jalan. Dah macam bagi kuda makan lak. Kereta lama kan kena la jage lebih sikit. Plus, kondisi luaran kancil tu pun dah berhabuk macam ade salji kat sini. So, hujung minggu ni nak gi cuci la kat dalam uitm. Cuci sendiri la tapi. Sape nak teman, raise your hand!

Masuk uitm hari ni just sebab nak selesaikan tugasan yang adik I bagi masa I balik last week. Dongle 4G dia rosak tak menyala. Oleh kerana still under warranty dapat la tukar dengan yang baru. Nasib baik sekejap proses dia. I tak tau pun ada office YES 4G dalam uitm. Sekarang baru tahu.hehe.

4G dongle baru. Una kena tunggu awa balik raya.hehe.

Settle kan pulak hal bank in duit yuran conference ISBEIA Bandung nanti. RM1000 ok. Money...money...running like water. Talking about money, alhamdulillah sewa, duit kut,braces semua dah settle. Sekarang still kena hidup dalam kesederhanaan sebab nak raya kan. Nak kena guna banyak banyak duit. Kuih raya and all. Yap!
Then Iza pulak bagi very very good news. Ada RA job kat Sunway College. I'm so excited. Dah hantar CV. Hopefully akan dipanggil untuk interview. Tapi kena kerja 4 days a week. Hopefully I can cope with that. Hopefully juga Dr Malik tak marah I kerja. Yelah..mesti dia risau writing thesis I tak gerak nanti. I'll do my best.

Doakan yang terbaik. :)