amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Sunday, April 29, 2012

Nasi Rampai



Bahan-bahan:

3 cawan beras
1 gelas santan pekat
Air secukupnya
Secubit garam

Bahan untuk digiling:
1 tsp serbuk kunyit
1 tsp jintan putih
1 btg serai
1/2 inci halia
2 ulas bayang putih
4 ulas bawang merah
Sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak:
1. Basuh beras dan toskan airnya.
2. Tumis bahan giling hingga naik bau. Tuangkan dalam periuk nasi berisi beras tadi.
3. Masuk santan, sedikit garam dan air secukupnya. Biar hingga nasi masak. Kacau sekali-sekala.


Nasi ni baunya harum. Selamat mencuba :)

Saturday, April 28, 2012

Bercuti di Korea - tiket flight

InsyaAllah bulan 6 nanti I dan labmates I akan ke Pulau Jeju, Korea untuk menghadiri sebuah konferens berkenaan bateri litium. Sudah tentu sementara tu kami akan mengambil peluang untuk bersiar-siar.

Pulau Jeju, Korea Selatan.

Trip kami akan merangkumi Pulau Jeju dan Seoul.

First thing first, oleh kerana kami akan menghadiri konferense, Alhamdulillah Fakulti UiTM kami dapat bagi bajet. Boleh la cover yuran dan penerbangan kami.

International Meeting on Lithium Batteries 2012 conference

Walaupun nak pergi bulan 6, sekarang kami dah beli pun tiketnye..sebab nak dapat tiket murah AirAsia. Lagipun, lebih selamat nak gi oversea ni, beli la awal-awal tiket, kalau tak berganda la harga tiket nanti. Domestik flight ke Jeju pun ade promosi kalau beli awal. Harga tiket AirAsia ni sentiasa berubah-ubah setiap minggu.

Kami nak pergi Pulau Jeju kena naik flight ke Seoul dulu (Lapangan Terbang Incheon), pastu ambil domestic flight ke Jeju sebab takde flight dari Malaysia terus ke Jeju. Di Seoul kami akan naik subway untuk ke Lapangan Terbang Gimpo. Di Gimpo, kami akan naik flight ke Jeju.

(a) International Flight to Seoul

Kuala Lumpur (KUL) ke Seoul-Incheon (ICN):
Flight: AirAsia
Harga: RM489

Seoul-Incheon (ICN) ke Kuala Lumpur (KUL):
Flight: AirAsia
Harga: RM589

(b) Domestic Flight to Jeju Island

Gimpo ke Jeju Island:
Flight: Eastarjet
Harga: KRW 44,100  (atau RM 118.34)

Jeju Island ke Gimpo:
Flight: Eastarjet
Harga: KRW 44,100  (atau RM 118.34)


Kami beli tiket online je. Guna kredit kad. Domestik flight tu pun kami beli guna kad kredit.

Untuk pengetahuan, waktu di Korea adalah sejam awal dari waktu kita. So kalau kita sekarang pukul 1.00pm, mereka pula pukul 2.00pm.

Sekarang tengah tunggu jadual konferens. Nak tentukan stay kat Jeju berapa lama. Kat Seoul orang kata lagi banyak attraction..rugi plak nanti kalo duduk Jeju lama sangat. Kak Sherene pulak sarankan Pulau Namee. InsyaAllah sempat kami pergi sana.

Friday, April 27, 2012

From German


Alhamdulillah labmate kami, Diana, En Ajiz dan En Nazli balik dengan selamat. 2 minggu yang lalu mereka pergi ke Jerman untik menghadiri satu konferens berkenaan fuel cell di sana. Antara tips yang diberi apabila ingin membeli-belah di luar negara ialah dengan menggunakan kad kredit, lebih selamat, kad kredit topup. Ini kerana conversion duit tunai lebih mahal. Jadi, lagi untung la kite kalau guna kad kredit sahaja. Diana belikan kami cenderamata magnet buku.


I google makna 'Schmoker', bukan maksudnyer smoker tau..hehe..maksudnya, 'light reading'. Pastu, Diana kata hari ini dia akan bawa magnet yang I tempah kat dia hari tu. Ingat juga dia. Hehe. Bertambahlah kolekssi magnet peti ais I. Yeah~

Lagi 2 bulan trip kami ke Korea pula. :D

Abstract untuk ISBEIA pun buat lagi. Nak bagi result ape ye..hmm..

Cepatnyer dah hari Jumaat kan.

Saturday, April 14, 2012

Habis akhirnya.

Setelah berminggu meninggalkan hobi ni, terlaksana juga malam ni. Dah dekat sebulan I tak jahit separuh manik kat tangan baju kurung ni (menyebabkan I tak dapat pakai baju ni selama sebulan..hehe). Nak pakai tuk kenduri esokkah..hmm..mungkin. Celebrate bersempena berjaya jahit habis kali ni. Hehe. Plus, release stress seminggu penat wat eksperimen yang resultnyer mencurigakan.huh.


Have a great weekend everyone.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, April 11, 2012

Apakah

Kelmarin buat eksperimen. La~la~la~ buat dengan gembira.

 Biasa orang dapat graf macam ni,

Tapi. Jeng~jeng~Jeng. Kelmarin I bukak dapat ini,
Hmmm....Tak nak naik plak garis tu..musykil...musykil... Buat lagi sekali.

Buka result tengah hari tadi, I dapat ini
Apakah?! Siap ada 'hump' di situ.

Apakah yang sedang berlaku? Sabar je lar..

Scan rate tak serasi? Prepare elektrod tak kena?

Jalan penyelesaian: SILA CUBA LAGI.

Tu lah hakikat research. Tak berpuluh kali buat tak sah. (Doctor-doktor dan senior punyer kata hikmah)

Sunday, April 8, 2012

Ayam Masak Kelio

Bahan-bahan:

5 ketul ayam

3 biji cili merah
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
(digiling semua bahan di atas)

1/3 cawan santan pekat
1 batang serai
1 keping asam gelugor
1 helai daun limau purut
Sedikit air.
Garam, minyak untuk menumis.

Cara-cara:

1. Tumis bahan-bahan giling sampai garing, masukkan santan dan ayam. Masukkan air sedikit.
2. Biarkan sampai pekat. Masukkan serai, daun limau purut dan garam.
3. Masak sampai kering.
4. Selamat menjamu selera.


Boleh ganti ayam dengan udang. Jadilah Udang Masak Kelio. Selamat mencuba. ;D

Saturday, April 7, 2012

iMade Flamming Steamboat di Kota Kemuning


Malam semalam seperti yang telah dirancang sejak minggu lepas, lab iMade mengadakan makan malam steamboat beramai-ramai di Flamming Steamboat Kota Kemuning. Kami guna diskaun kupon Groupon kat www.groupon.com.my. So dapat lah harga murah RM20 per person. Makan la puas-puas sampai pengsan.

(from left) Fariz dan isterinya, Zaza; Adra didukung oleh Farid, Shida, Diana, Zafirah dan suaminya.

Kak Am bersama suami dan anak mereka, Danish.

Kawan-kawan KhuZ dan Fadhilah.

Kak Jannah, Kak Sherene dan kawan-kawan mereka.

Mr President, Fairoz tinggal sorang-sorang makan. hehe.

I bukan la peminat seafood. Tapi seronok bila dapat makan ramai-ramai. Udang memang sangat banyak. Ada rezeki nak bawa family tersayang makan steamboat gak..hmm..tapi rasenye diorang pun bukan peminat steamboat.hehe.

Melantak sambil bincang pasal konferens. InsyaAllah bulan Jun nanti kami akan berkonferens di Pulau Jeju, Korea.

Thursday, April 5, 2012

Al-Fatihah...


Nak present paper kat konferens punya pasal kena kuar RM3K! Tu pun kire murah. Tu belum pergi Europe lagi. Mau 7k.

So kena la manfaatkan masa sebetul-betulnya. Biarlah berpenat-lelah sekarang. InsyaAllah nanti berbaloi jua.

Pagi tadi tengah-tengah menge'test' sampel saye kat lab yang bangunan nyer agak jauh dari lab saya(ulang-alik nak ambil sampel kat lab (*_*)...dapat berita sedih..

Sedang-sedang kita menjalankan kehidupan seharian dengan kerja-kerja yang sibuk dan banyak ini, tanpa kita jangka, insan yang kita sayang meninggalkan kita. Tuhan lebih sayang akan beliau.

Bapa sahabat saya, Nisa....meninggal dunia lewat malam semalam. Al-fatihah...

Wednesday, April 4, 2012

Perhiasan Dunia Terindah | iluvislam.com discover the beauty of islam

Perhiasan Dunia Terindah | iluvislam.com discover the beauty of islam

Express Your Feelings

You are allowed to express your feelings to the person you love. Don't be shy. Too ego to do so? Just lower down a bit of that ego for this simple task. Anytime anywhere you are allowed to do so.  That person would smile receiving your message, even by sending the 3 little words, "I love you"...or even "smile dear...miss you". Sweet and it means a lot. 

Of course you are always thinking about him/ her. So let them know how much you love them. It is not a big task. 

You don't need one hour to do so, you don't need 10 minutes to do so, or even 5 minutes. Just 1 minute, you can send the text to them and...
VWALAH~ bring happy smile in their faces.



Simple yet means a lot. You happy, they happy.