amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Tuesday, August 23, 2011

Balik Kampung

Tup tap tup tap Ramadhan dah nak habis dah.Cepat tul mase berlalu. Sebelum habis bulan yang penuh keberkatan ni, teruskanlah berusaha mengumpul pahala untuk bekalan akhirat kelak. InsyaAllah.

Dah hujung-hujung ni terasa semakin sunyi suasana kat bandah shah alam ni. Lab pun dah sunyi dah. Sorang-sorang balik kampung. InsyaAllah esok giliran I pulak pulang ke kampung halaman. Kali ni I bercuti agak lama...2 minggu ok.hehe.lame tuh..kena la bawak balik sikit keje.mane le tau kan kalau-kalau terajin lak nak wat kat umah sikit.hehe.

Mak I awal-awal dah book suruh wat kuih raya la..masak tu la ini la..macam -macam la wishing list dia..haha.macam la anak dye sorang ni reti bebenor masak.hihi. InsyaAllah waktu ni la nak belajar masak. Bak kate mak I.."jangan tunggu dah kerja baru masak..nanti takde masa"..baik mak.

Tahun ni I beraya dengan fashion baru...bergigi besi.hihi. warne pink lagi braces I tau..nak padankan dengan baju raye.hehe.

So..
Selamat Pulang Beraya Semua...yang memandu berhati-hati di jalan raya...mohon kepadaNya agar selamat sampai ke destinasi. InsyaAllah.

Saturday, August 20, 2011

Where are you.

Where are you.
I was hurt.
I am hurt.
Where are you.

This waiting
Is exhausting
This world is unfair

Where are you.
Where exactly are you.
A lot of stories need to be told.
Many secrets have to be shared.

What would it takes.
To find you.
To meet you.

Where are you
Or are you even listening
Are you even searching
Are you even there..


Tuesday, August 16, 2011

Teddy Bears Invasion

Tetiba ade perasaan nak dapat teddy bear.

Nak teddy warne ni!!!!

Sesape rase nak bagi I teddy bear...ini lah masanya.(kalau la ade orang nak bagi kan..haha..beli sendiri je la). If lar ade orang bagi rase nak KISS KISS cheek orang tu! OOoo..Gurls only ok.


 Bear yang tak senonoh.

 Jadi rim kete pun ade!

 Bear gile burberry.

Dye ni fotogenik.

Cian dye kena jemur.. ;(





Ni ori punya.

Lagi kecik lagi bagus. Besar sangat malaikat tak masuk umah. :b

Monday, August 15, 2011

Saya Jumpa Dr Gigi 6

Sebenarnya, I ingatkan I dah boleh pakai braces hari ni. My friends cakap kalau dah cabut gigi maybe tak payah pakai separator. Kawan I yang lain cakap pakai seperator ni sangat la sakit..lagi sakit dari pakai braces.

Well, guess what. Alhamdulillah..pakai seperator ni takde la sakit mane pun...sakit lagi cabut gigi kowt. I siap tanye kat doktor, "ni dah letak ke doktor?". Cuma rasa macam de tulang ikan lekat kat celah gigi.

InsyaAllah, this Friday dah boleh pasang braces.

Tak suka bila..harapan..mengharap..diharap..kecewa.


Tuesday, August 9, 2011

Berbuka di Rumah Ayah Chor



Post rini cuma pasal event hidup I. Tak perlu baca pun takpe. Saja I tulis panjang-panjang. hehe.

Hari ni I and abang I nak buka puasa kat rumah Ayah Chor kat Puncak Alam. Ayah Chor ngan Mak Chor dah bersara. So diorang bosan berbuka berdua je. Kami pun bercadang nak buka kat sana rini. Lagipun Mr Apoi cuti rini. Dapat la gi. Selalu nye dye tu meradang je busy.

Actually I bercadang nak beli tv Sony tuk letak kat rumah. Tapi due to masalah I ni takde transport nak bankin duit dan sebagainya, tak dapat la nak beli. Bukan apa...tv tu tengah diskaun. Diorang nak habiskan stok kata my brother la. Ade rezeki sempat beli ada la nanti.

Hari ni I tak gi lab pun sebab nak tunggu posmen anta barang tempah kat umah. Takpela I wat keje kat umah je la nampaknya.

I juga bercadang nak balik Ipoh hujung minggu ni sebab my lovely cute cute mak dah panggil-panggil dah kat umah tu..padahal baru je balik 2 minggu lepas. Dye nak la tengok muka I ni before I pakai braces next week. Cadangnye I nak pakai minggu ni tapi mak I tak bagi, dye suh pakai next week gak.haha...macam-macam la. Balik Ipoh hujung minggu confirm ambik gambar banyak-banyak sebagai kenangan sebelum pakai braces..yela..pakai braces sampai dua tahun kowt.

Selamat Berpuasa Saudara-saudaraku :)

Thursday, August 4, 2011

Ayam Masak Percik

I'm not so sure name resepi  ni betul ke tak. Tapi rasenye lebih kurang macam tu lah. My sis took the recepi from a cooking show in the tv. Resepi ni dah di'edit' ye. Ikut citarasa. Rasanya sedap ala-ala rendang tapi takde lengkuas.

Bahan-bahan:

1/4 ekor ayam

3 bawang besar
2 bawang putih
1 inci halia
2 btg serai
(Kisar Semua bahan di atas)

3 tbs cili giling
2 tbs santan
2 helai daun limau purut
3 cawan Air
Garam

Cara-cara:

  1. Tumis bahan kisar. Masukkan cili giling. Biar sampai naik minyak.
  2. Masukkan air dan ayam. Perlahankan api bagi minyak ayam sebati dengan kuah.
  3. Apabila kuah pekat mengikut citarasa, masukkan santan, daun limau purut dan garam.
  4. Siap untuk dimakan.


Selamat mencuba.

Saya Jumpa Dr Gigi 5

Hari ni hari ke 5 I jumpe dr gigi. Klinik gigi dah jadi tempat lepak I dah sekarang ni. Alhamdulillah gigi geraham I berjaya dicabut dengan sekejap. Pain tu rasa sekejap je masa cabut. Berkat doa my beloved mom. So, sekarang I nak biar all the gusi yang dah cabut gigi tu recover dulu seminggu. Thus, minggu depan lagi satu baru pasang braces. Tak yah rushing dah.

Syukur sangat-sangat kawan-kawan I willing to listen I ngadu-ngadu sakit beberapa minggu ni. Baru paham perasaan orang sakit. Yang terlantar kat hospital tu kawan-kawan datang sekejap pun mesti rasa lega sikit kan. Tanye khabar je pun boleh rasa gembira although sakit tu still ade.

Dapat bunga memang bonus la.haha.

Pengajarannya:
Ziarah lah saudara-saudara or kawan-kawan yang sakit, tanya khabar pun memadai. Those things nampak simple but meaningful.



Berbuka bubur ye dua tiga hari ni.hihi.

Tuesday, August 2, 2011

Saya Jumpa Dr Gigi 4

Sakitnyerrr~~~~huhuhu.

Nak ngadu kat sini jew....

I kena cabut gigi geraham..sebab gigi got infection...tapi sakit ya amat....

So tak leh cabut..doktor bagi ubat makan dua hari lagi baru cabut.

Sekarang baru rasa sengsara nyerr...

Mudah-mudahan senang cabut nanti...InsyaAllah..doakanlah untuk saye ye..

Cian budak ni. I paham sakitnye skarang..huhuhu.

Beauty is sooooo pain~~~

Monday, August 1, 2011

Kami Tangkap Pencuri

Percaya lah. Kitorang berjaya tangkap pencuri hari ni.

Who wants to be a detective.

Hari ni terasa macam detektif plak. Kitorang berjaya tangkap sorang pencuri ni kat surau. Ramai yang dah syak dye. Dah banyak kes curi berlaku kat surau tu. Member I ni baru je ilang hnset dye kat surau tu. Waktu dye ilang hanset tu,memang tinggal dye ngan this girl. She claimed herself a staf at the office nearby. However, when my fren ni tanye kat ofiz tu diorang tak kenal that girl. Sah dye orang luar.

Coincidently, siang tadi Emi and I baru lepas solat zohor. Terdetik jugak hati ni kalo2 leh ketemu that girl. Tetibe dye masuk surau tu. At first kitorg tak kenal pn. Just suspect je maybe dye la orangnye just like my fren yang ilang hanset tu gambarkan... rambut panjang,colored n rebond, badan gempal, pkai selendang itam. SAH.

So kitrg pn amek la gambr dye senyap2. Tapi rasanya dye prasan yg kitrg usha dye. Kami betul2 kuat ati mengatakan dia la orang tu.

Then, back to the lab kitorang pn tunjuk gambar kat kawan ilang hanset tu and dye pun yakin yang that girl yang curi hanset tu. So tanpa lengahkan masa dye terus call polis bantuan uitm repot pasal pencuri tu. Nasib baik dye dah wat repot kecurian last week. Senang sikit kerja.

Kitorang pun bagitau la kat staf-staf kat ofiz dekat ngan surau tu. Diorang pun syak that girl yang curi barang2 diorang..hanset..handbag...berus gigi pun ilang. Ish3..memang jadi hobi pompuan tu. Balik ke surau tu nasib baik dye still kat situ. Cuma kali ni dye berpura-pura tido.

Siasat punya siasat siap kitorang menyamar lagi konon nak gi solat. Senyap2 amek gambar kad staf dye (dye sengaja letak kad staf dye kat tepi mase dye pura2 tido..ala..nak tunjukkan yang dye tu staf uitm la).

Dah jadi detektif gitu..ahakz~

Then, diorang pun search name dye dalam sistem. Rupe-rupenye...dye bekas kerani yang telah DIBERHENTIKAN kerja a few months ago. SAH. Di situ dye dah menipu.

Pastu unit siasatan pun sampai. Diorang pun minta panggil dye keluar. Dye pun keluar dengan muka slamber. Bile ditanya, jawapan yang dye bagi sume tak kena..nampak la she's lying beb. Then encik detektif tu pun bawak dye ke balai polis bantuan tuk siasat lanjut. Diorang mintak kami follow tuk dapatkan keterangan saksi.

Sampai kat balai tu En polis tu benarkan kami masuk satu bilik ni tengok that girl kena soal. Tak sangka dapat gak masuk bilik camtu.ala...bilik yang de cermin kaca yang orang sebelah tak nampak kita. Macam kat dalam CSI tu. Hihihi.

Rasa cam dalam cite CSI lak. Tapi takde la orang mati.huhu.

Polis-polis tu pun tau dye menipu. Diorang nak bawak dye gi balai polis luar tuk siasatan lanjut....sebab dye orang luar, bukan staf or student uitm. Enpolis tu ajak la kitorang..hati ni nak je ikut saje nak tau what will happen next.hehe. Tapi dah pukul 6 dah waktu tu, nak bka puasa wei. So kitorang pun balik, tunggu berita dari En Polis je esok.

Wahh..sangat adventorous hari ni. Alhamdulillah, pencuri yang terlepas berbulan-bulan tu berjaya diberkas. Barang-barang yang dah dicuri mungkin la tidak dapat dimiliki semula. Namun, yang pentingnya pencuri tersebut dapat diberkas dan mengelakkan kes yang sama berlaku di surau kita.

Tak sangka sungguh semua tu berlaku dan selesai dalam satu hari. Doa orang yang teraniaya akan dimakbulkan Allah SWT. InsyaAllah.

So, whenever barang kena curi don't hesitate to make police report because the reports would be very useful in the future.


Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua.




Tak sangka 1 Ramadhan dapat tangkap pencuri. hihi.

Give is better.

Me, my mom, my niece and my elder sis. Kitorang gi pasar pagi just near our house. Suddenly, my sis teringin nak beli tudung macam yang I tengah pakai. I pun offer belanja tudung pagi tu. 
"Ka-ching"..there goes my money early in the morning.

Tetibe kitorang tertarik ngan satu baju ni. This one is for our beloved mom. "Ka-ching".

Malam tu pulak my sis and I went shopping. My elder sis yang suggest shopping semalam sebab tengah sale. Yap! Sangat ramai orang. Branded clothes sume tengah sale. 50% discount for all clothes in Padini stores. Rambang mata I nak pilih. Punya la ramai orang beratur kat fitting room. At first I decided to pick this one cute dress, tapi bila pikir-pikir balik nak kena beratur nak try dress tu, I pun ubah pikiran. Try usha kat kedai lain dulu.


Then kitorang gi kedai Soda. 50% gak kot. Rambang mata gi. Kali ni I betul-betul beli. De la satu seluar dark coklat caught my eye. 'Ka-ching'..there goes my money. 

We proceed to another store. Kedai muzik plak. de gitar tu sangat cantik..PINK owkey..my favourite colour. Harganya pun affordable. If I'm not mistaken dye guna tali nylon...I think nylon string lebih lembut. Hope it could solve my problem having pain at my fingers playing guitar. Plus, my sis tu dah nak give up playing guitar sebab gitar I tu tali keras sangat and problem sikit pada jenis gitar tu sendiri tak silap I la. Tapi, takde la beli sebab malam tu tak aim nak beli gitar pun. So, I put it in my wishlist. 

Actually, I was planning to buy several clothes for myself. Branded one la.

Kitorang singgah pulak MPH. Tetibe my sis kate dye teringin nak beli novel. International novel plak dye pandang. I pun offer nak blanja. Bile suh dye pilih tetibe dye plak ubah fikiran. "tak yah la, awa blanje bende len". Pulak!

Kitorang proceed lagi bahagian Jusco Sale. De la several clothes caught my attention again. Then, my sis tetibe teringin nak beli jeans. I pun offer suh dye pilih. Then, again dye nak ubah pikiran."tak yah la, beli baju la..dua!". Pulak lagi! I pun let her choose any shirts. Tapi shirts yang dye pilih sangat merapu. She's kind that love the korean fashions. No! No! No! "Tak leh.. Tak leh. Beli jeans je. Lagi penting. Baju leh beli len kali." Dye pun pasrah. Alhamdulillah, dapat la pilih jeans yang kena ngan citarasa mengarut dye tu...de purple color sikit. "Ka-ching"...there goes my money.

Then, I pun decided tu cancel my plan buying baju. I suh my sis pilih baju yang cute tuk our beloved one and only niece, Insyirah. Cari punya la lame, sampai nak tutup dah kedai. "Ka-ching"..there goes my money again.

Although agak banyak duit I flow like water semalam. I puas hati. Give is better than take. Bila lagi nak gembirakan hati orang tersayang. Sementara masih ada peluang sekarang ni, kita manfaatkanlah.




Rasa kaya plak bile belikan something to our beloved persons.