amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Thursday, July 28, 2011

Saya Jumpa Dr Gigi 3

I had my 3rd appontment with the dentist. My friends temankan. Appoinment kali ni I kena cabut gigi.

2batang gigi ok!




Bye bye gigi.

Tyme cabut mmg xsakit la. sbb dye bagi kebas mulut...rase cam besar mulut padahal tak pun.

So skang I rase dah jadi part of konco-konco jack sparrow.gigi rongak wei!

For the time being, I gelak sopan..senyum pun sipu-sipu..ayu gitu. yela..tak nak la nampak tak de gigi.


Over..Takde la sedahsyat ini.

InsyaAllah...dah elok sikit gusi ni,ahad ni dah boleh cabut lagi 2. Bukan pe, selagi tak pasang braces selagi tu lah nampak hodoh sangat.huhhhu.


Aye aye captain! Ooooo...who lives in d pineapple under the sea...bla..bla..bla..


Bulan puasa leh cabut gigi ke?

Monday, July 25, 2011

Hanset Baru Saya

I beli handset baru. Yeay!

Tada!

Ni kotak.


Tada!!
Ni la baby I.

Tak sampai seminggu lagi umur handsetku ini.

Dapat jugak beli hanset canggih ni. Hanset I sebelum ni sekadar tuk call, message, dengar lagu.

At first, I though of having iPhone. Tapi selepas tanya pendapat ramai, Samsung ni jadi pilihan. Boleh la kot.

I puas hati la ngan Samsung ni. Harga pun boleh tahan beb...RM 2000++ (termasuk cover, memory card and so on )..dah boleh beli laptop sebijik.

Samsung ni I mostly guna tuk surf internet, open pdf, baca ebook, music.
Games I tak la minat sangat. Kawan-kawan I suka la main game dalam hanset tu. hoho. I main Angry Bird je.

Game baling kepala burung kegilaan ramai.

Setakat ni hanset ni tak de la wat hal. Cuma kena charge bateri everyday. Kalo guna hanset ni dengan tegarnya..main game, main tenet bagai...kena la charge dua kali sehari. I siap bawak charger gi makmal.



Hopefully hartaku ni dapat bertahan sampai I kerja nanti.hehe.

Sunday, July 24, 2011

Saya Jumpa Dr Gigi 2

I had my first appoinment with the dentist. Finally I've decided nak wat braces kat klinik tu.

For those interested, nama klinik ni Klinik Pergigian Siti Fauzian terletak di Seksyen 7, sebaris ngan Jakel, betul-betul atas restoran Old Town.

Klinik ni baru bukak, cantik sangat klinik ni. Dr Siti tu rupa-rupanya muda and cute plak tu (sangat cute ok, ingatkan nurse tadi, rupe2nye bos klinik tu). Yang wat braces ni dr pakar..Dr Mariani (tak silap saya la..gabra sangat waktu tu.hehe), dye memang specialist braces..convincing!

Appoinment this morning, dr cek je dulu gigi. I kena cabut 4 gigi!..huhu...(dr terpaksa cabut gak sebab gigi I banyak sangat and gigi tu pun gigi tampal, tunggu nak let go je gigi tu). Rongak la gigi I............

So, appoinment today costed RM70....cost depends on  condition gigi.

Next Monday I kena wat x-ray gigi kat klinik UiTM. Costnye around RM140.

Ramai kawan-kawan I tengah pakai braces skarang. Diorang cakap first-first wat braces tu sakit tahap naga! Berpantang makan seminggu....lagi kurus la i pasni..underweight!
Nak wat cane... Beauty is Pain!


Sempat shopping beli present tuk belated birthday member kitorg BiTtEr SwEet. 

Hasil seni yang gah!


Gigi ni dah macam boleh bayar down payment kereta!

Friday, July 22, 2011

Saya Jumpa Dr Gigi

I nak wat braces!
Yap. Dah lama dah bercita-cita nak pasang braces. Alhamdulillah, tercapai jua.
I sudah survey several klinik gigi untuk wat braces. At first I though of having braces at my hometown, Ipoh. However, yang ada cuma dr non muslim. I prefer muslimah dr. Bukan apa, selagi boleh dapat yang muslimah, lagi better rite.

Petang tadi I sempat gi satu klinik gigi ni kat Shah Alam. My friend recommend. Tapi dye pun sebenarnya baru wat kat sana. InsyaAllah tempat tu ok.
So, I'll have my first appoinment with the dentist this Saturday. Wish me luck!


Nanti mesti sakit mulut ;(

Thursday, July 21, 2011

Tuesday, July 19, 2011

Madu Lebah

I've read several articles on the benefits of madu lebah. Menarik fakta khasiat madu lebah ni. Tadi pergi kedai tetiba terasa nak beli madu. But I think yang I beli ni tak berapa asli la sebab murah je pun. InsyaAllah, next time I'll lebih berhati-hati beli yang asli, alah membeli menang memakai kan.
BTW. Antara khasiat madu lebah:

  1. Memberi kekuatan tubuh badan.
  2. Menghasilkan pengaliran darah yang baik.
  3. Membantu kulit lebih halus, bersih, berseri.
  4. Good for diabetes patient. (menggantikan gula dengan madu)
  5. Memudahkan proses penghadaman.
  6. Mempercepatkan penyembuhan luka.
  7. Mengurangkan kesakitan apabila datang haid.
Dan macam-macam lagi kebaikannya.


Madu sangat elok diminum setiap pagi semasa perut masih kosong. Juga adalah elok minum guna sudu seramik/kaca/plastik, elakkan menggunakan sudu besi kerana khasiat madu akan tertinggal pada sudu besi tersebut. 

Cara penyimpanan: Letakkan di tempat yang tidak terlalu sejuk atau terlalu panas, kerana madu terdiri daripada enzim yang hidup (so jangan letak dalam peti ais ye).

Banyak lagi fakta-fakta menarik tentang madu lebah ni. Saya baca pun kat website link bawah ni.


InsyaAllah, minum madu setiap pagi, mencergaskan minda dan mencerdaskan otak.

Selamat mengamalkannya!

Thursday, July 14, 2011

Wednesday, July 13, 2011

Monday, July 11, 2011

Punch Card Jujur

Kenal bunyi ni?

Treeet""

Kenal ni?


PUNCH CARD!


Kenal ni?




Mesin PUNCH CARD!

Bagusss~~

Definisi Punch Card:
Sekeping manila kad yang wajib dipegang setiap pagi Isnin sampai Jumaat setiap minggu, setiap bulan, setiap tahun, sampai bersara.
Sumber: Kamus sendiri-sendiri.

Pada yang dah berkerjaya, objek ini bukan sekadar manila kad.
Yang masih student, most of the time anda akan memiliki objek ini satu hari nanti...sabar ye (unless kalau korang habis belajar terus jadi suri rumah ataupun wat perniagaan sendiri ataupun kerja di syarikat yang tak guna sistem punch card ataupun dll lagi lah)

      Info tambahan: I ni budak baru belajar. Masih college student (tapi kena punch card untuk dapat elaun).


Perkara yang pernah terjadi pada punch card pertama I:
  • Nombor masa terbalik 180 darjah (sebab masukkan kad terbalik)
  • Nombor masa tu tak boleh dibaca, sebab dah bertindih-tindih (teruja, punch banyak kali)
  • Terkejut! - Tak tau plak mesin punch kad tu tarik kad kita. Ingatkan kena adjust sendiri. (kuno sungguh I, moden rupanya mesin tu)


Kad I dulu messy..sangat messy. Orang yang nak key in gaji tu pun mesti juling mata nak tengok kad I.

Manila kad ni la bukti sedisiplin mana I datang setiap hari. Sanggup lari nak kejarkan waktu tu.

Lewat 1 minit, bile punch kua camni.

                     08:01

Warna merah!! Argh TIDAK!! mencacatkan punch kad ku yang terindah. Terpaksa la pasrah untuk sebulan.

Pastu, bila dah betul-betul dah takde kerja, kitorang siap tunggu depan mesin tu. Hasilnya time out kitorang jadi camni.

                      17:00

Ha..sangat tepat kan. Takde lebih-lebih.hihi.

Punch card ni mengajar I untuk berdisiplin dan jujur dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab.

Selamat 'Punch Card' esok!


Dah bosan makan lauk ayam?? Ce try ikan-ikan kat bawah ni. (klik link)


Deadline paper makin dekat, kerja makin banyak. Chaiyok!

~~Apabila bosan~~

Ni post reply blog my friend,

Dia letak gambar-gambar masa dia bosan kat lab kan. I pun ade. Ambil gambar mengarut tension lepas analisis data yang sangat memeningkan kepala.

Selamat melawat blog kawan-kawan saya yang comey-comey ni.

Cikgu Hebat!


Jangan salah sangka ye. Hari ni bukan Hari Guru.
Walaupun Hari Guru dah lepas, saya nak berterima kasih dengan guru-guru I yang telah mendidik I dengan bersungguh-sungguh (although I selalu tak siapkan karangan).

Nape gambar cikgu mesti ada buah epal kat sebelah?

Bila I pikir balik rupa-rupanya ramai jugak kawan I yang dah jadi cikgu dah sekarang. Macam-macam cite diorang. Menarik plak tu.
Kebanyakan nya pasal kerenah murid-murid diorang la.

Student ni diberi tugas wat karangan sempena Hari Bapa. Ni sepotong ayat dalam karangan dia.

"Thank you Dad for giving me birth with Mom. Happy Father's Day."

What??? ayat first tu agak censored kot. Pecah perut i kalo jadi cikgu dye. haha.

Nakal, tak wat keje sekolah. Semua tu dah bese dah (kata kawan i tu la)
I suka tanya diorang, "pernah tak denda budak-budak tu".
And all of them would answer, "pernah", "selalu gak", "mesti la".

Macam-macam cara denda diorang. Yang tak wat karangan, kena siapkan waktu tu jugak kat belakang kelas. Tapi setakat ni takde la yang kena rotan. Maklum la, cikgu baru, hati lembut sikit.

Denda camni pun ada! Kreatif sungguh cikgu kan. Source: http://wacanaku2009.blogspot.com/2011/03/sekolah-dulu-sekolah-sekarang.html

Salah satu taktik mujarab nak bagi student dengar cakap ialah dengan MENGUGUT (ugut comel-comel je).

"Kalo awak menyanyi lagi masa saya mengajar, saya suruh awak nyanyi depan perhimpunan minggu depan."
"Nama-nama yang tak anta karangan esok, saya akan bagi kat pengetua."

(Ugut je, tapi tak wat pun)

Pernah berlaku tak mase korang belajar dulu? Time I takde la. Handfon tak femes sangat (sekolah student tak sekaya student sekarang.huhu)


I kagum sangat dengan kawan-kawan I. Penat macam mana pun diorang bersungguh mendidik student diorang. Tak kira la diorang nakal ke degil ke. Tanggungjawab dipikul harus dilaksanakan.

Tak sangka kawan-kawan yang masa study lu lepak-lepak sama, wat keje giler, huha sana sini...sekarang diorang betul-betul jadi CIKGU.

Masa kecik-kecik I suka main cikgu-cikgu. Adik-adik jadi mangsa (diorang dipaksa dengar I mengajar.hehe)


Seronoknye mengajar, andai ada rezeki.

Sunday, July 10, 2011

Kebahagiaan Rezeki

Money. Money. Money. 



Money is so important. Takde duit macam mane la nak hidup. Susah..susah.


Apa perasaan korang , waktu tu dah dekat hujung bulan, so duit dah tersangat sengket a.k.a. baki cukup-cukup tuk survive.

Tengok barang kat kedai pun tade perasaan je.
tetiba tengok-tengok duit dah masuk! 

Rasa macam nak nari camni je depan atm.

Wahh! Bahagia kan saat tu. Rasa macam semua barang yang diidamkan berkepak-kepak terbang atas kepala.

Semua barang nampak affordable. "Ah, boleh beli nih.", "Agak mahal, tapi takpe, keperluan. Perlu beli nih.".

Cikgu saya ada cakap, manusia ni, masa sengket boleh je berjimat. Bila dah rezeki lebih, sama jugak, akhir bulan, sengket jugak..yela..maintenance diri pun naik. Barang kena mahal-mahal, benda yang tak perlu pun nak beli juga.

Cara nak menjadikan diri ni KAYA, adalah dengan bersyukur. Rezeki tu bukan milik kita untuk berfoya-foya demi memenuhi keperluan duniawi semata-mata. Berbelanja di jalan yang betul sangat perlu dititikberatkan. 

Bersedekah adalah satu amalan yang memuaskan hati dan menjadi kewajipan kita sebagai hambaNya.

Alhamdulillah, saya bersyukur sangat-sangat. Penantian selama setahun, termakbul jua. My application for scholarship has been accepted. Alhamdulillah.
Dengan rezeki ini I tahu I kena berhati-hati agar ia dapat dimanfaatkan di jalan yang benar. Ia juga sebagai hadiah kecil for my beloved parents and family. InsyaAllah, hal-hal yang diidamkan oleh my mom dapat dilaksanakan.

I also do realize my responsibility as student should never be forgotten.  InsyaAllah.


So, lepas ni, I kena bertungkus-lumus so that I could contribute more, I have to spend more time on my research. InsyaAllah, with the help from my seniors and friends, I'll finish writing at least a paper by the end of this month. I also have to participate conferences this semester, which I am planning to attend around 3 conferences. I hope to have my paper published. I'll do my best. InsyaAllah.


Wish me luck for my paper!


I harap I tak boros.hehe.

Thursday, July 7, 2011

WTH Thursday!

Wow. Look at my title today. So kebaboom! Stress. Tension. Unsatisfied. Those are the feelings I have right now. It's not because someone picked a fight on me, not because someone made me angry and all. No. It just my feeling. I am not satisfied with what I've achieved right now. I hate this kind feeling. If I have my own car, I'll drove myself to places where I've never been before. In this mood, having a boyfriend is kind of good idea. I'll scold him as harsh as I could. If I met my ex-bf, I'll kick his feet so he'll drop on the floor, and I'll do that evil laugh..hahhahahah~~ This is what I called the 'f*** off' mood (kids don't try this at home..ok).

Berani cari gaduh ngan aku sekarang!

Ok. Pengajarannya?

Dengan mood begini jangan la kita layan sangat. Nafsu dan godaan syaitan je tu. Kesian insan-insan di sisi menjadi mangsa stress mood kita. Tak pasal-pasal silaturahim yang ada retak seribu. Cas-cas negatif tengah berlegar-legar kat kepala ni.

Kepada yang tak tau, ni adalah atom.ok.

So. Ubatnya?

Ha..ubatnya memang dah ada lama dah. No expired date. Free of charge. 

Tambah la cas positif dalam kepala tu.

Ha??Cas positif? Ingat kepala I ni bateri ke.

Cas positif ni can be many things. Berzikir, berselawat (menyebut nama Tuhan Yang Maha Esa agar sentiasa dekat di hati kita), gurau dan ketawa (jangan ketawa tak ingat dunia plak), bersyukurlah. InsyaAllah, kita akan memperoleh ketenangan yang diidamkan tanpa perlu merosakkan masa depan diri sendiri.



Nasihat untuk diri I yang sedang menggila ni. hehe.


Dalam setiap badan manusia itu ada seketul daging, jika baik daging itu maka baiklah keseluruhannya, jika buruk daging itu maka buruklah keseluruhannya. Itu adalah HATI.
I've been dreaming of having a fossil bag. This bag seriously caught my eye. (i suka berangan nak beli barang. Last-last beli bende lain)


RM330++. I do hope this bag is available in this country. However, I'm not gonna buy it this month nor next month. Why? Because Next month's budget should go to buying stuff for Raya on September.
Baju Raya: RM150++
Tudung Raya: RM40++
Kasut Raya: Pakai je yang dah ade
Beg Raya: Raya nak kena ade beg ke. Pakai je yang dah ade.
Perfume Raya: Alasan je..padahal memang nak beli perfume pun ( dah habis kowt..poor me) RM10

So budget total would be RM200++.
Hmm..another RM100++ tu boleh la nak wat duit raya bagi kat adik-adik and my beloved anak sedara.
InsyaAllah.

Ceih..maybe la dapat menahan diri budget banyak ni je. Entah-entah lebih. Tak tau la kan. Each price i letak ++ sebab rasanya barang yang dipilih akan berharga ++. HIHIHI~(evil laugh)

Wednesday, July 6, 2011

Cleaning Wednesday!

I tak bleh bla.. Nak biar camtu je. No way man. 
Macam nak cari gaduh plak kan. Sebenarnya ni la perasaan I bila tengok toilet, shower, kitchen yang lantainya agak dirty. I don't like it. By hook or by crook kena juga cuci. Kalo nak tunggu hujung minggu memang won't happen la coz I'll balik kampung bila weekend. InsyaAllah, this week pun I'll balik Ipoh. Dah malam macam ni pun I kuatkan diri cleaning the floors. Penat of course la wei. Tapi puas takpe la kan. So now my back hurts! Sejak habis degree ni belakang I selalu sakit when I lay down or stop doing any works. Osteoporosis ke?? Hope not. Looks like I really need to consume more calcium. Kena beli susu la nampaknya. Nyummy! I love dairy food (penyumbang lemak dalam badanku).


InsyaAllah me and my brother will balik kampung this weekend. Sekejap je pun. Balik Jumaat, Sabtu datang sini balik. Banyak keje plak kena wat.
Alhamdulillah akhirnya abang saya dapat beli kereta. Saga baru. Blue color. Maybe this Friday dapat. Sebab tu la kitorang nak balik. Nak wat surprise to our beloved parents. :)


Biarlah diri sendiri susah as long as you are not susahkan orang lain for your own needs.


Sekali sekala gelar diri 'i' pun best gak kan. Sorry guna bahasa campur. More comfortable plak.hehe.