amanpalestin

Dijemput Klik Andai Berkenan ;)

Thursday, April 28, 2011

Pelihara Dirimu

I would love to share this beautiful message I read in www.iluvislam.com with all the girls out there.





Pelihara Dirimu
Pelihara dirimu,
Wahai mawar berduri.
Dirimu suci,Seindah perhiasan diberi.Jangan pula kau cemari diri,Dek hitam debu duniawi.
Datangnya Islam mengangkat martabatmu,
Terciptanya syariat demi memelihara dirimu,
Sayangi dirimu,
Dan ketahuilah, Allah jua amat kasih padamu.
Oh mawar berduri,
Pelihara peribadi,
Hargai maruah diri,
Dan dirimu akan menjadi penyeri,
Keindahanmu mampu mengatasi segala perhiasan duniawi.




Jelatah timun

Jelatah. Ada orang panggil jeruk timun. This is a simple recepi of jelatah.

Ingredients:

1 timun (hiris nipis)
Nanas (potong nipis)
1 bawang besar (hiris)
2 cili merah (hiris)
1 tbs udang kering (lebih sedap kalau ada, tak yah pun takpe)
2 tbs cuka
Garam dan gula secukup rasa

How to:

  1. Campur je semua sekali. Gaul rata. Simpan dalam peti sejuk paling kurang pun 1/2 jam.
  2. Tadaa~ dah siap.
Saya google je gambar ni.


Nasi Tomato

Kelmarin saya cuba masak nasi tomato. That was my first try cooking nasi tomato.

Ingredients:
2 1/2 cwn beras (basuh dan toskan)

2 tbs minyak sapi/marjerin
1 tbs minyak masak

(Bahan Tumis)
2 bawang merah (hiris)
1 ulas bawang putih (hiris)
1 inci halia (hiris)
1 bunga lawang
1 bunga cengkih
1 buah pelaga
1 kayu manis

3 tbs sos tomato
2 biji tomato (potong dadu)
1/4 cwn susu cair
Garam secukup rasa

How to:

  1. Panaskan minyak dalam periuk nasi (periuk nasi electrik pun boleh). Masukkan minyak sapi.
  2. Tumiskan semua bahan sampai naik wangi.
  3. Masukkan sos tomato, buah tomato. Kacau sehingga tomato hancur. Masukkan susu cair dan air.
  4. Masukkan beras dan air (paras masak nasi seperti biasa dan lebihkan 1/2 cawan)
  5. Biar masak. Sekali-sekala kacau nasi agar nasi tak mengeras di tapak.
Nasi tomato yang dah siap masak sangat sesuai makan dengan ayam masak merah dan jelatah timun (a.k.a. jeruk timun)


Gambar ni saya google je.

Monday, April 18, 2011

Cuti-cuti Malaysia

Jumaat lepas, saya dan rakan-rakan bercuti-cuti Malaysia di Kelantan. Kami naik air asia flight. Dah lama dah kami beli tiket ni...bulan Jan yang lalu...if I'm not mistaken. Promo ticket, sangat murah. RM30 pergi balik kelantan.hehe. Rezeki..
Banyak tempat dah kitorang pergi. Banyak barang jugak kitorang beli. 
Also, that was my first flight. Saya tak pernah naik flight sebelum ni. So saya tersangat la excited masa naik flight tuh. Siap hafal nama kapten, kapten Mohd Hafiz. wah! wah!. Hm..macam-macam lagi la pengalaman sepanjang kat sana. Sambung esok la. Ni baru balik pun.

To be continued...

Wednesday, April 6, 2011

Win 7 Total Security Fraud Alert

Semalam laptop saya kena Win 7 Total Security 2011 Alert fraud alert. Dia akan paksa banyak kali suh kita purchase antivirus dia. Dia kuar macam-macam alert kate komputer kite ade virus la, trojan la...
Macam dalam gambar nih, menakutkan...



Saya google, rupe-rupenye ia adalah penipuan semata-mata untuk menipu pengguna beli antivirus dia. So, I've found the solution. Visit this website.

http://www.2-viruses.com/remove-win-7-total-security


All you have to do is to use the given key registration, and it will automatically remove the false win7 totaly security.


Nasib baik. Kalo tak, nak anta kedai dah petang ni. Tak perlu format laptop. Saya sayang laptop saya..hehe.